T-2 še tretjič v stečaj

Stečajna upraviteljica ponovno Danica Čuk.
Objavljeno
04. marec 2016 16.08
Aleš Stergar
Aleš Stergar

Ljubljana - Tukajšnje okrožno sodišče je po sklepu višjega sodišča v petek, 4. marca 2016, začelo (že tretji) stečajni postopek nad telekomunikacijskim operaterjem T - 2. Za stečajno upraviteljico je bila (še tretjič) imenovana Danica Čuk.

Stečaj T - 2 že od leta 2014 predlagajo banke, ki niso zadovoljne z izplačevanjem obveznosti, ki jih ima T - 2 po uspešeno zaključenem postopku prisilne poravnave februarja 2012. Takrat so postala večinski lastniki z družino Krč povezana podjetja, ki so za prejšnje lastnike, sklade Zvon iz Krekove družbe, dejansko zgradila optično omrežje, ki je po tehničnih značilnostih verjetno najsodobnejše v državi.

Prisilna poravnava

V prisilni poravnavi so banke dobile status ločitvenih upnikov, ki naj bi se poplačali s prodajo zavarovanih nepremičnin in omrežja. Ko se je izkazalo, da zavarovanj sploh ni bilo, so se banke prelevile v navadne upnice, za katere je po načrtu predvideno 44-odstotno poplačilo v letu 2021.

Največja posojilodajalka, NLB, je svoje terjatve prenesla na DUTB, ta pa je skupaj z Banko Celje in družno TCK maja 2014 zahtevala stečaj, češ da je poslovanje T - 2 preslabo, da bi družba sproti vračala svoje dolgove.

Kdaj poplačilo?

V zadnjih dveh letih je sledila sodna in strokovna razprava, ali bi morale biti banke poplačevane sproti, ali šele leta 2021 in v kakšnem znesku. DUTB zagovarja teorijo, da bo dobila več denarja, če se T - 2 v stečajnem postopku proda in to v celoti, lastniki T - 2 pa zatrjujejo, da bodo ob solidnem tekočem poslovanju upnike leta 2021 v dogovorjenem 44-odstotnem znesku brez težav izplačali. Sodišča odločajo enkrat tako, drugič drugače, pravni strokovnjaki menjajo strani, uporabniki pa doslej še niso obupali: očitno je storitev vendarle primerna.

Prodaja

Če se bo tokrat stečajni postopek vendarle nadaljeval, bo imela stečajna upraviteljica eno leto časa, da družbo proda; v nasprotnem primeru pa bi morala prekiniti s poslovanjem. T-2 je sicer delujoč, tretji operater na trgu, v primeru prodaje v stečajnem postopku bi bila družba brez dolgov, kar je za kupca, tako strateškega (Simobil oziroma Telekom Austria ali Telemach oziroma KKR) kot za finančne vlagatelje, zelo zanimiva.

Lastniki se ne bodo predali

V Garnolu, formalnem lastniku T - 2, so odločitev sodišča sprejeli s presenečenjem, vendar začetka stečaja zaenkrat ne komentirajo, saj morajo najprej preučiti gradivo. Napovedujejo, da bodo tudi v prihodnje uporabili vsa razpoložljiva pravna sredstva za zaščito svojih interesov.