Telekom Slovenije odšel iz Makedonije

Za 45-odstotni delež v One.Vip je slovenski telekom dobil 120 milijonov evrov.

A. S.
čet, 09.11.2017, 16:36
Makedonska komisija za varstvo konkurence je združitev dovolila v začetku julija 2015, v trenutku, ko je v Sloveniji tekel (zaenkrat zadnji) poskus prodaje Telekoma Slovenije Cinvenu. Prav razplet v Makedoniji je bil eden od pomembnih kamenčkov v prodajnem mozaiku, saj je bila od njega odvisna ponujena cena.

Ljubljana - Telekom Slovenije je danes prejel 120 milijonov evrov kupnine za svoj 45-odstotni delež v makedonski družbi One.Vip doo Skopje. Tako se je zaključil sprva obetajoč poskus geografske širitve Telekoma Slovenije na makedonski trg.

S plačilom kupnine je TS tudi v celoti izstopil iz lastništva te družbe, ki je nastala pred tremi leti, 22. oktobra 2014 z združitvijo makedonskih družb One dooel Skopje, ki je bila del Skupine Telekom Slovenije in Vip operator dooel Skopje, ki je bila del Telekom Austria Group (TAG). (Ob združitvi je bil One pomembnejši igralec na makedonskem trgu.)

One je bil operater Telekoma Slovenije v Makedoniji. Foto: Spletna stran One

Pogodba med avstrijskim in slovenskim telekomom je vključevala tudi nakupno in prodajno opcijo za izstop TS iz združene družbe v roku treh let po zaključeni združitvi.Skladno s podpisano pogodbo je TAG uveljavil nakupno opcijo, z dnem prejetja kupnine »bodo pričeti vsi ustrezni postopki za vpis spremembe lastništva«, je TS objavil na spletni strani ljubljanske borze.

Prijavi sovražni govor