Tudi evropske borze ob dražji nafti navzgor

Vlagatelji na borzah navdušeni nad današnjo krepko rastjo cen ameriške nafte.
Objavljeno
22. februar 2016 11.22
V. T., STA
V. T., STA
Ljubljana − Pomembnejše borze po Evropi so v začetnem delu današnjega trgovanja sledile pozitivnemu trendu z azijskih borz. Osrednji indeksi so v prvi uri trgovanja pridobili okoli poldrugi odstotek vrednosti. Rast na borzah je danes spodbudila dražja nafta, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Krepka rast cen surove nafte in višji indeksi na najpomembnejših azijskih borzah so dali nemškemu delniškemu trgu ob začetku tedna nov zagon, je poročala nemška tiskovna agencija DPA.

Indeks DAX na borzi v Frankfurtu je v nekaj manj kot uri trgovanja pridobil 1,69 odstotka.

Pariški CAC 40 je zrasel za 1,39 odstotka, londonski FTSE 100 pa je beležil 1,12-odstotno rast.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju z evrom Eurostoxx 50 je bil okoli 10. ure na 1,48 odstotka višji ravni kot v petek.

Milanski FTSE MIB je v tem času pridobil 1,97 odstotka, dunajski ATX 1,27 odstotka, züriški SMI pa 1,37 odstotka.

V Aziji je šanghajski indeks SSE Composite pridobil 2,35 odstotka, hongkonški Hang Seng 0,93 odstotka, tokijski Nikkei 0,90 odstotka. Zvišali so se tudi tečaji na drugih borzah z izjemo borz v Maleziji, Indoneziji in na Novi Zelandiji.

Tečaj evra glede na dolar se je znižal. Na borzi v Frankfurtu je bilo treba okoli 10. ure za en evro odšteti 1,1087 dolarja, kar je 0,23 odstotka manj kot ob koncu trgovanja v petek, še poroča STA.