Ministrica: Renaultovi izpusti previsoki, goljufive programske opreme pa ni

V več proizvodnih enotah Renaulta so preiskovalci z urada za boj proti goljufijam preverjali morebitne goljufije z emisijami.

Ba. Pa., STA
čet, 14.01.2016, 13:09; spremenjen: 19:46

Pariz − Francoska ministrica za okolje Segolene Royal je danes sporočila, da Renaultovi dizelski motorji presegajo omejitve izpustov, vendar pa v njihovih avtomobilih niso odkrili programske opreme, s katero bi goljufali pri emisijah.

Komisija, ki jo je imenovala Royalova, je danes objavila rezultate testov francoskih in uvoženih avtomobilov, ki so pokazali, da so izpusti škodljivih plinov pri Renaultovih avtomobilih previsoki. Enako so pokazali tudi rezultati za dva tuja avtomobilska proizvajalca.

Tudi Renault v preiskavi glede emisij pri dizlih

V družbi Renault so potrdili, da so njihove prostore in tovarne obiskali predstavniki urada za boj proti goljufijam in da druga preiskava, ki prav tako poteka, ni odkrila nobenih naprav oziroma programske opreme, s katerimi bi goljufali na testih.

V družbi so v sporočilu za javnost zapisali, da neodvisne preiskave, ki jih je naročila francoska vlada, niso prinesle dokazov o manipulacijah z izpusti pri Renaultovih vozilih.

Francoska vlada je po izbruhu afere Volkswagen ustanovila neodvisno tehnično komisijo, katere namen je preveriti, da francoski proizvajalci ne vgrajujejo podobne opreme v svoja vozila, so sporočili iz slovenske podružnice Renaulta. Med vožnjo v prometu naj bi testirali 100 vozil, od tega 25 vozil znamke Renault, kar ustreza njegovemu deležu na francoskem trgu. Do konca decembra je bilo zaključenih 11 testov na vozilih, od tega so bila štiri vozila znamke Renault.

Vzporedno s tem pa so se znotraj francoskega gospodarskega ministrstva odločili uvesti dodatno preiskavo pri Renaultu, »katere namen je potrditi rezultate analiz, ki jih bo pridobila neodvisna tehnična komisija,« so pojasnili.

Testi, ki so v teku, bodo Renaultu pomagali pri razvoju nove rešitve za vozila, tako nova, kot tista, ki so že v prometu. Te ukrepe bo Renault v kratkem predstavil v okviru svojega Plana emisij Renault, katerega cilj bo okrepiti energetsko učinkovitost lastnih vozil.

Delnice danes potonile

Delnice Renaulta so zaradi dogajanja danes na pariški borzi potonile. Okoli 11.30 po lokalnem času so se gibale približno 20 odstotkov pod izhodiščem pri 69,02 evra, uro kasneje pa je bil tečaj 18 odstotkov nižje.

Novica o preiskavah je po navedbah analitikov sprožila masovno prodajo delnic, zaradi česar je padel celotni trg – delnice avtomobilskih podjetij so namreč začele padati po vsej Evropi.

Medtem ko ponavadi dnevno lastnika zamenja okoli milijon Renaultovih delnic, jih je danes že 2,7 milijona. Padec cene delnic v višini 20 odstotkov predstavlja padec tržne kapitalizacije v višini približno štiri milijarde evrov, kar je ogromno, poudarjajo analitiki.

Precej so se danes pocenile tudi delnice tekmeca Peugeot, padle so za sedem odstotkov na 13,70 evra. V Peugeotu so sicer danes zatrdili, da pri njih ne potekajo preiskave.

Če bi se izkazalo, da je tudi Renault goljufal z emisijami pri dizelskih motorjih, bi to krepko načelo ugled in poslovanje družbe. Tako se je zgodilo z nemškim Volkswagnom, potem ko se je septembra lani izvedelo, da je ta načrtno manipuliral z izpusti.


 

Prijavi sovražni govor