Manjkajo naložbe na »zelenem travniku«

Gospodarstveniki pričakujejo, da se bodo ministrstva še januarja odzvala na zahteve iz Manifesta industrijske politike.
Objavljeno
18. januar 2016 16.54
Silva Čeh
Silva Čeh

Ljubljana - Čeprav je Slovenija dobro pozicionirana zaradi izvoznega gospodarstva, je treba zbuditi slovensko politično okolje iz dremeža, v katerem se ta ne zaveda neverjetno hitrih globalnih sprememb, ki so danes še edina stalnica, je opozoril vrh Gospodarske zbornice Slovenije.

Kljub dobrim izvoznim rezultatom v Sloveniji podcenjujemo ranljivost in nestabilnost globalnih trgov - od terorizma do najrazličnejših kriznih žarišč. Na mednarodno ekonomsko nestabilnost vplivajo tudi razmere na Kitajskem, izjemni padci cene nafte. Domačo negotovost pa povzročajo odsotne javne investicije, takšne, ki bi dale novo gospodarsko rast, hkrati pa nenehno grozijo novi davki, novi prispevki, novi bencinski centi. Vse to ne obremenjuje samo gospodarstva, ampak tudi prebivalce, je na novinarski konferenci Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) dejal Samo Hribar Milič, generalni sekretar GZS.

Na konferenci so govorili o tem, kaj gospodarstvo pričakuje, saj bo januarja potekel rok, do katerega se morajo ministrstva izjasniti o ukrepih, ki jih je GZS strnila v lani objavljen Manifest industrijske politike, in so jih potrdili v DZ tudi na treh državnozborskih odborih.

Doma raste nezadovoljstvo zaradi različnih političnih afer, a tudi nekorektnega odnosa do različnih skupin državljanov, je dejal Hribar Milič. In ob tem spomnil, da je vlada s plačnim dogovorom o javnem sektorju in mini dohodninsko reformo 160.000 javnim uslužbencem dvignila maso plač za 150 milijonov evrov, 95.000 zaposlenim v gospodarstvu z mini dohodninsko reformo le za 14 milijonov evrov, medtem ko 715.000 drugje zaposlenim dohodninskim zavezancem, torej večini aktivnega prebivalstva, ni dala nič, je opozoril Hribar Milič. Tudi zato je pomembno, kako se bodo na manifest odzvala ministrstva: kako jih bodo ovrednotila in tudi kako jih bodo uresničevala.

Ura teče, Slovenija še kar spi

Slovensko izvozno gospodarstvo je svojo nalogo pri izhodu iz krize dobro opravilo, a zavedati se je treba, da se to gospodarstvo nenehno srečuje z izjemno hudo konkurenco, je poudaril Marjan Mačkošek, predsednik GZS. In ponovil, da danes ne tekmujejo gospodarske družbe, ampak države, to pa pomeni, da je treba zagotoviti na vseh področjih elemente, ki bodo omogočili, da bo družba kot celota uspešna. Torej, je bil nazoren Mačkošek, treba je zagotoviti pogoje, ki bodo zanimivi za tuje vlagatelje, ki bodo investirali na »zelenem travniku«. Izobraževati moramo kader, zlasti naravosloven, ki bo hitro zaposljiv, namesto da izobražujemo ljudi, ki bodo šli na borzo. Seveda pa je potrebna tudi davčna politika, ki bo zanimiva za zaposlovanje najbolj produktivnega dela, torej izobraženega dela družbe. Želimo si tujih investitorjev, ki bodo v našem visoko izobraženem kadru prepoznali priložnost in bo tudi zato Slovenija prepoznana kot zanimiv investitor.

Vojmir Urlep, predsednik uprave Leka, ki je v lasti Novartisa, je povedal, da je Novartis v celotnem obdobju v Lek investiral že več kot 1,5 milijarde evrov. Takšne investitorje je treba podpirati, a je žal slovensko okolje izjemno neprijazno tako do tujega kot tudi domačega kapitala, je poudaril Urlep. »Eden glavnih problemov je previsoka obdavčitev dela. Če se v naslednjih tednih in mesecih vlada ne bo odzvala, se bo tuji kapital še umikal iz Slovenije.« Tudi Urlep je posvaril, seveda ob upoštevanju globalnih slabih dogodkov, da domače gospodarsko okrevanje ne more biti razlog za pretiran optimizem in s tem logiko, da lahko začnemo deliti tisto, česar še sploh nismo ustvarili.

Če želi država ustvariti gospodarstvu prijazno okolje, se mora zavrteti hitreje tako pri pridobivanju vlagateljev kakor pri strateški infrastrukturi, prostorski ureditvi, prožnosti delovne sile in javni upravi, ki bo še bolj v službi gospodarstva. Vse na enem mestu je lahko dober projekt, ampak brez jasnih strateških ciljev in opredeljenih terminov in odgovornih zanj, ostaja skupek želja, je med drugim dejal Marko Jagodič, direktor Papirnice Vevče. To pojasnjuje tudi 49. mesto Slovenije na lestvici konkurenčnosti. Jagodič meni, da bi morali dati večjo pozornost občinam, ki bi lahko odločale o poslovnih conah podobno kot v Evropi, kjer se lahko dobi za nekaj evrov komunalno opremljen prostor - za domače ali tuje investitorje.
Janez Škrabec, direktor Rika iz Ribnice, je pozdravil aktivnosti za ponovno vzpostavitev predstavništev v Iranu, na kar so se poleg države dobro odzvale tudi GZS in druge institucije, tudi banka SID. Slovenija ima dobro izkušnjo z milanskim Expom in zato je treba podpreti tudi naslednjo svetovno razstavo v Dubaju. Škrabec je opozoril tudi na pomen razvojnih pomoči, ki jih države dajejo drugim manj razvitim, namreč, da bi tudi Slovenija tako kot razvite države spoznala, da so lahko takšne pomoči tudi vstopnice za naša podjetja na te trge.