V bitki za direktorja RTH sedem znanih imen

Primopredaja poslov s krivdno odstavljenim direktorjem RTH prestavljena; od včeraj tudi ni več direktor Spektra.
Objavljeno
15. januar 2016 19.45
Polona Malovrh
Polona Malovrh

Čeprav je pred njim vse prej kot lahko obdobje, se za mesto direktorja Rudnika Trbovlje-Hrastnik (RTH) po podatkih prve nadzornice RTH Ervine Jarc poteguje sedem kandidatov, s katerimi bodo v naslednjih tednih opravili razgovore. Včeraj napovedano primopredajo z nekdanjim direktorjem Bojanom Jelenom so prestavili.

Naj spomnimo, da je bil Jelen po polovici mandata razrešen krivdno - v začetku lanskega decembra je izgubil zaupanje nadzornikov. Med kandidati za njegovega naslednika so neuradno sama znana zasavska imena: Jože Velikonja, Jelenova desna roka na RTH in nekdanji Jankovićev poslanec, Franc Stošicki, nekdanji direktor zagorskega rudnika, Janez Žlak, nekdanji drugi človek Termoelektrarne Trbovlje (TET), Metod Kurent, nekoč trboveljski podžupan, Ervin Renko, ekolog v TET, in Damjan Detela, prvi nadzornik trboveljske občine, pred leti tudi prvi nadzornik RTH.

Veliko čiščenje

Novega direktorja RTH čaka v štiriletnem mandatu predvsem »veliko čiščenje«. Podjetje, ki trenutno šteje dobrih 80 ljudi, mora do konca leta imeti manj kot 40 zaposlenih, do 2018, ko bo družba likvidirana, bo treba poplačati še 12,5 milijona evrov dolga do bank, ena zahtevnejših nalog pa bo sanacija degradiranih površin. Nedorečenih ostaja tudi nekaj poslov iz Jelenovega obdobja, med njimi bo najbolj zanimiv ponesrečen poskus prodaje kamnoloma Vode. To so nadzorniki zaradi nepravilnosti v postopku ustavili; Jelen ga je prodajal brez uradne cenitve ...

Osem kandidatov v igri

Po odhodu z RTH pa je Jelen do včeraj še vedno opravljal direktorsko funkcijo v hčerinski družbi Spekter. Zanj je sicer iskal novo vodstvo, opravil že tudi nekaj razgovorov s prijavljenimi, a v. d. direktorja RTH Stane Sotlar je postopek izbire prekinil. »Ker je izbira novega direktorja RTH tako blizu, je smiselno, da novega direktorja Spektra poišče on,« je pojasnil za Delo. Za Spekter je bilo v igri osem kandidatov. Jelen do nadaljnjega še vedno ostaja prvi mož druge hčere - GRO, ki so jo nadzorniki RTH zaradi domnevnih neobičajnih praks že vzeli pod drobnogled.