V Hit Alpinei ni denarja za sanacijo

Direktor Miran Čurin brez razrešnice. Lani so ustvarili milijon evrov izgube, podoben rezultat pričakujejo tudi letos.

pet, 31.08.2012, 21:00
Kupcev za hotele (še) ni

Hit Alpinea prodaja hotela Špik in Alpina ter apartmaje Vitranc, vendar resnih kupcev še ni bilo. Za hotele so se sicer zanimali domači in tuji interesenti, med drugim iz Rusije in iz Velike Britanije, je povedal Čurin.

Kranjska Gora – Največje hotelsko podjetje v Zgornjesavski dolini Hit Alpinea še naprej bremenijo likvidnostne težave. Lani so ustvarili milijon evrov izgube, podoben rezultat pričakujejo tudi letos. Direktorju Miranu Čurinu skupščina pred dnevi ni podelila razrešnice.

Družba s 300 zaposlenimi posojil iz tekočega poslovanja ne more poravnavati, pravi direktor Hit Apinee Miran Čurin, starih dolgov, predvsem zaradi investicije v prenovo in širitev hotela Špik, pa je preveč, da bi lahko normalno poslovali. Rešitve vidi v dokapitalizaciji oziroma konverziji terjatev ali v prodaji nepremičnin, poleg tega iščejo tudi upravljavca kranjskogorskih hotelov. Z domačimi bankami, kjer imajo najetih večino posojil, se pogajajo o reprogramiranju, Čurin dogovor o tem pričakuje do konca leta.

Čurin ne izključuje odstopa

Miran Čurin je prvič v 27 letih, odkar je zaposlen v skupini Hit, ostal brez razrešnice, medtem ko jo je nadzorni svet Hit Alpinee dobil. Za Čurina je takšna odločitev skupščine neprijetna, glede na razmere, v katerih posluje družba, pa ga preseneča. Dodal je, da pravih pojasnil o odločitvi skupščine ni dobil, možnosti za odhod z direktorskega mesta na polovici petletnega mandata pa ne izključuje.

Za pojasnila o odločitvi skupščine glede zavrnitve podelitve razrešnice direktorju in o morebitnih zamenjavi direktorja smo poklicali predsednika nadzornega sveta Hit Alpinee Uroša Kravosa, ki pa je bil na službeni poti v tujini in na vprašanja ni odgovarjal. Čurin je sicer ob prihodu na direktorsko mesto v Kranjsko Goro na začetku leta 2010 prevzel družbo, ki je leta 2009 ustvarila za okoli tri milijone evrov izgube, in napovedoval sanacijo v treh letih. Zdaj ugotavlja, da so se razmere še bolj zaostrile in da napovedi ni uresničil.

Lani so ob dobrih 13 milijonih evrov prihodkov ustvarili milijon evrov izgube iz tekočega poslovanja, podoben rezultat iz poslovanja direktor pričakuje tudi letos. Zaradi slabše zasedenosti hotelov na začetku leta (običajno v prvih treh mesecih ustvarijo za okoli 45 odstotkov vsega prometa) za lanskimi rezultati zaostajajo za okoli pet odstotkov. Lanski rezultat bodo lahko dosegli le s skrajnimi napori in iskanjem dodatnih notranjih rezerv, pravi Čurin.

Ni denarja za nujne posege

Zaradi likvidnostnih težav nimajo denarja za nujne ukrepe, s katerimi bi lahko izboljšali poslovanje. Ne morejo sanirati in posodobiti niti informacijske tehnologije niti energetsko sanirati energetsko potratnih hotelov. Z gradnjo sistema centralnega ogrevanja v Kranjski Gori (poleg hotelov bi se nanj priključili še nekateri javni objekti) na lesno biomaso bi lahko v primerjavi z ogrevanjem s kurilnim oljem pri energiji privarčevali tudi do 70 odstotkov, pravi Čurin in dodaja, da so že izdelali energetsko študijo.

Zdaj iščejo partnerja. Več kot milijon evrov, kolikor na leto porabijo za nakup kurilnega olja, bi ob uporabi lesne biomase lahko ostalo v lokalnem okolju. Produktivnost dela so dvignili in v dogovoru s sindikati za desetino znižali plače.

Letos v primerjavi z lani opažajo veliko zmanjšanje števila gostov iz Velike Britanije in Italije, bolj so zadovoljni z obiskom iz držav Beneluksa, Nemčije in sosednjih držav, ki predstavljajo njihove glavne trge.

Povezane novice

ACH po Rigelnikovi upokojitvi v odprodajo hotelov?
10. avgust ob 11:41
Mali delničarji so bili iztisnjeni iz Hotela Lev, kar je korak k pripojitvi Leva h Grand hotelu Union.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
1 komentar
Neznan

Starmana na pomoč. Baje je rešil Muro.

01. september 2012, ob 19:02:12
1 komentar
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej