V Leku sto novih delovnih mest

Biofarmacevtika Mengeš z novimi laboratoriji. Naložba je vredna dobrih 10 milijonov evrov.
Objavljeno
20. januar 2016 18.25
Maja Grgič, M. F. K.
Maja Grgič, M. F. K.

Mengeš – Lek, ki je v lasti švicarskega Novartisa, nadaljuje vlaganja v svoje družbe. Danes so tako odprli nov objekt z laboratoriji v Biofarmacevtiki Mengeš, za katerega so namenili dobrih deset milijonov evrov in bo skupaj prinesel 100 delovnih mest. Nekaj ljudi so že zaposlili, nekaj jih še bodo.

Biofarmacevtika Mengeš je eden od štirih glavnih Sandozovih centrov biofarmacevtike in je prepoznana kot center odličnosti za celične kulture ter razvoj bioloških procesov. Z novim objektom, ki se razteza na 4000 kvadratnih metrih, pa Biofarmacevtika Mengeš dobiva dodatno vlogo v skupini Novartis in njegovi generični diviziji Sandoz.

Direktor Biofarmacevtike Mengeš Matjaž Oven je ob odprtju poudaril, da so z novim laboratorijskim objektom pridobili dodatno razvojno vlogo v Sandozu in Novartisu in pridobili 100 novih delovnih mest za različne strokovnjake. "Ker svetovni trg in potrebe po bioloških zdravilih nenehno rastejo, ima Lek, član skupine Sandoz, in s tem tudi Slovenija, z najsodobnejšo tehnologijo in vrhunskim znanjem izjemne možnosti za nadaljnji razvoj in delo v biofarmacevtiki,« je poudaril Matjaž Oven.

»Z naložbo v vrednosti dobrih deset milijonov evrov so pridobili nove laboratorije za razvoj končnih biofarmacevtskih izdelkov, kontrolo kakovosti in tehnični razvoj biofarmacevtike. S tem so pridobili tudi dodatno razvojno vlogo, saj po novem poleg učinkovin za podobna biološka zdravila razvijajo tudi končne biofarmacevtske izdelke,« pojasnjujejo v Leku.

»V Sloveniji imamo v biofarmacevtiki izjemno močne talente, ki so vključeni v skoraj vsak vidik biofarmacevtskega razvoja in proizvodnje,« pa je povedala Carol Lynch, globalna vodja Sandozove Biofarmacevtike in onkoloških zdravil za injiciranje. »Dodatna vloga razvoja končnih biofarmacevtskih izdelkov nadalje krepi vlogo Biofarmacevtike Mengeš, ki je pomemben center biotehnološke odličnosti za Sandoz in Novartis.«

Več kot 350 zaposlenih

Novartis je v lokacijo v Mengšu vložil že več kot 180 milijonov evrov, od tega več kot 64 milijonov evrov v biofarmacevtiko in 120 milijonov evrov v proizvodnjo farmacevtskih učinkovin. Skupno število zaposlenih v Biofarmacevtiki Mengeš bo z novimi zaposlitvami preseglo 350. Od tega jih ima 80 odstotkov visokošolsko izobrazbo ali več, kar 34 odstotkov je magistrov in doktorjev znanosti.

V mengeškem obratu proizvajajo tako biološka kot podobna biološka zdravila. Pri zadnjih ima Sandoz več kot polovični tržni delež, lani pa je z njimi vstopil tudi na trg ZDA.

V Leku pojasnjujejo, da v Sandozu zelo cenijo znanje slovenskih strokovnjakov, ki ga razvijajo skupaj s slovensko akademsko sfero. Pri tem izpostavljajo Inštitut Jožef Stefan, Kemijski inštitut, Nacionalni inštitut za biologijo, fakulteto za farmacijo, medicinsko fakulteto, fakulteto za kemijo in kemijsko tehnologijo, fakulteto za biotehnologijo, Univerzi v Mariboru in Novi Gorici.

Letno povprečno za 130 milijonov naložb

Prvi mož Leka Vojmir Urlep je lani v pogovoru za Delo pojasnil, da je Novartis v posodabljanje, širitev proizvodnje in razvoj v Leku od leta 2002 vložil 1,6 milijarde evrov; v povprečju okoli 130 milijonov evrov na leto.

Koliko je znašal skupen obseg naložb v lanskem letu, zaradi pravil skupine Sandoz v Leku še ne morejo razkriti, pojasnjujejo pa, da je bil obseg naložb lani nadpovprečen. Naložbenih načrtov za letos prav tako ne razkrivajo.