V Ljubljani naj bi Ikeo odprli leta 2018

Investicija bo po ocenah vredna okoli 90 milijonov evrov, v trgovini pa bo našlo delo kakih 300 ljudi.

Objavljeno
18. november 2015 10.32
Pred odprtjem trgovine Ikea v vzhodnem gospodarsko-poslovnem središču v Zagrebu 19.avgusta 2014.
B. K., gospodarstvo, STA
B. K., gospodarstvo, STA
Ljubljana − Švedski pohištveni velikan Ikea upa, da bo začel trgovino v Ljubljani graditi leta 2017, končal pa leta 2018. Vrednost investicije bi lahko dosegla okoli 90 milijonov evrov. S projektom se priložnost odpira tudi za dobavitelje, vendar v Ikei opozarjajo, da potrebujejo velike količine proizvodov, pomemben dejavnik pa so tudi stroški.

V Ikei glede na izkušnje iz drugih podobnih projektov pričakujejo, da bo gradnja trgovine v trgovskem centru BTC trajala približno leto dni. Trenutno se ukvarjajo z urbanističnimi in lastniškimi vprašanji, povezanimi z zemljišči, potrebnimi za gradnjo, postopek za pridobitev gradbenega dovoljenja pa se bo začel ob izpolnitvi vseh pogojev iz memoranduma o soglasju, ki so ga lani sklenili z Mestno občino Ljubljana, so za STA pojasnili v Ikei.

Trenutno še ne morejo govoriti o natančni vrednosti projekta, ocenjujejo pa, da bo celotna vrednost investicije v Ljubljani skupaj dosegla približno 90 milijonov evrov. Natančni stroški gradnje bodo znani, ko bo zaključen razpis za glavnega izvajalca del, prav tako še ni točno določena cena za infrastrukturo. O tem trenutno potekajo pogovori z odgovornimi organi.

V Ikeini trgovini bodo zaposlili približno 300 ljudi, posredno pa bo nudila še več zaposlitev. »Ikea pri zaposlitvi nudi enake možnosti vsem. Najpomembneje je, da kandidat ustreza razpisanim kriterijem,« so pojasnili na vprašanje, ali bodo v trgovini zaposleni samo Slovenci. Kot pravijo, veliko pozornosti posvečajo dobro razviti kulturi podjetja, kar se med drugim kaže tudi v vedenju zaposlenih, zato končni izbiri med ustreznimi kandidati namenijo kar nekaj pozornosti.

Se s tem projektom odpira priložnost tudi za slovenske dobavitelje? »Nekatera slovenska podjetja z Ikeo že sodelujejo kot dobavitelji. Ali se bo to sodelovanje v prihodnje, ko bo trgovina že odprta, še okrepilo, bo znano šele v prihodnosti. Ikea po svetu uporablja tako lokalno proizvodnjo kot tudi proizvodnjo, ki je sposobna dobavljati povsod po svetu. Lokalni dobavitelji predstavljajo določeno prednost, vendar Ikea po drugi strani potrebuje velike količine proizvodov,« so zapisali.

Lokalni dobavitelji v tem primeru ne bi dobavljali samo lokalnemu okolju, ampak tudi širše. »Poleg tega so pomembni še stroški, ki predstavljajo pomemben dejavnik pri odločanju o izbiri dobavitelja. Tudi pri sami gradnji bomo dali možnost domačim gradbincem, a ti morajo ustrezati našim zahtevam in imeti dovolj izkušenj s podobnimi projekti. Radi izbiramo lokalno, a to mora doseči oziroma ustrezati tudi našim standardnim pogojem,« so pojasnili.

Slovenija je bila vedno na seznamu trgov, kamor se je hotela Ikea širiti. Vse od leta 2007, ko so začeli širitev v Jugovzhodno Evropo, so preučevali možnosti zgraditve trgovine v Ljubljani. V regiji želijo dolgoročno odpreti 13 trgovin, dinamika njihovega odpiranja pa je odvisna od več vprašanj, npr. pravnega in lastniškega statusa, pogojev poslovanja in zapletenosti upravnih administrativnih postopkov.

Najdlje jim je z načrti uspelo na Hrvaškem, kjer so prvo trgovino odprli lani, v Srbiji pa se pripravljajo na začetek gradnje prve trgovine. Trgovina v Sloveniji bo zelo podobna trgovini v Zagrebu in bo obsegala več kot 30.000 kvadratnih metrov.

S poslovnim okoljem v Sloveniji so doslej zadovoljni, prav tako tudi s sodelovanjem s ključnim partnerjem, Mestno občino Ljubljana. Ker želijo trgovino odpreti čim prej, so veliko časa namenili občinskemu prostorskemu načrtu in ga v delu, ki se nanaša na območje, kjer bo stala trgovina, definirali do stopnje, ko občinski podrobni prostorski načrt ni več potreben. »S tem smo sicer nekaj več časa porabili za spremembe občinskega prostorskega načrta, ki pa nam bo takšen, kot je, olajšal delo in postopke v nadaljevanju projekta,« so zapisali.