V Telekomu se začenjajo odpuščanja

V treh letih bo brez službe ostalo skoraj 600 zaposlenih, nekateri mediji navajajo še višje številke.

tor, 21.07.2015, 12:32

Ljubljana − Odpuščanja v Telekomu Slovenije se začenjajo. Še letos naj bi po zdaj znanih načrtih uprave iz Telekoma odšlo 230 zaposlenih, ker pa je Telekom v procesu prodaje, se v javnosti že pojavljajo ugibanja, ali so napovedana odpuščanja le eden od korakov na pripravo družbe za prodajo.

Uprava Telekoma in sindikati (znotraj Telekoma deluje 11 sindikatov) so danes dopoldne podpisali sporazum o načinu zmanjševanja zaposlenih. Kot pojasnjujejo v podjetju, so s sporazumom opredelili merila za pripravo programa presežnih delavcev, pri čemer je glavno merilo ocena, ki jo je zaposleni dosegel na letnem ocenjevalnem pogovoru. Kot je uvodoma že omenjeno, bo letos iz matične družbe Telekom odšlo 230 zaposlenih, takšen je vsaj načrt uprave, ki jo vodi Rudolf Skobe. Lani je Telekom zapustilo 120 zaposlenih, prihodnje leto pa jih bo odšlo predvidoma še 225. V treh letih torej skupaj skoraj 600 zaposlenih, medtem ko nekateri mediji navajajo še višje številke.

Kot poudarjajo v Telekomu, bodo pri zmanjševanju števila zaposlenih uporabljali mehke metode. To naj bi pomenilo, da bodo najprej k odhodu spodbujali zaposlene, ki imajo pogoje za upokojitev, in tiste, ki bodo tovrstne pogoje dosegli v kratkem, ter zaposlene, ki si želijo oditi sami. Če planska številka tako ne bo dosežena, bodo morali iz družbe oditi tisti, ki so bili najslabše ocenjeni na letnih ocenjevanjih.

»Skladno s strategijo bomo v skupini optimizirali stroške in zagotovili optimalno število zaposlenih glede na potrebe delovnega procesa posameznih družb,« sporočajo iz Telekoma, kjer sicer poudarjajo, da se navedeni sporazum nanaša le na družbo Telekom, in ne na druge družbe v skupini. Podoben sporazum s sindikati so v Telekomu podpisali tudi leta 2014.

Kdo narekuje odpuščanja?

Medtem ko sindikati in uprava urejajo medsebojna razmerja, pa se že pojavljajo ugibanja, ali odpuščanja zahteva morebitni kupec Telekoma Slovenije ter ali se v primeru Telekoma ponavlja primer Heliosa, kjer je umazani posel odpuščanj pred prihodom novega avstrijskega lastnika opravila kar stara uprava. 

V Telekomu to zanikajo, v Sindikatu delavcev prometa in zvez Slovenije, ki deluje v okviru Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, pa opozarjajo, da je komunikacija med upravo in sindikati slaba. 

»Vsebine sporazuma o odpuščanju na Sindikatu delavcev prometa in zvez pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije ne poznamo. Znotraj sindikalnega gibanja v Telekomu komunikacija poteka, navzven pa te informacije niso smele biti posredovane, sindikati so nam povedali, da je to poslovna skrivnost. To je treba spoštovati, vendarle pa je Telekom državno podjetje, in če je sindikalna scena v Telekomu že tako močna, menimo, da bi vsaj javnost morala biti informirana, kaj je v ozadju,« je poudarila Cvetka Gliha, generalna sekretarka Sindikata delavcev prometa in zvez Slovenije.

V Telekomu poudarjajo, da odpuščanja niso v ničemer povezana s prodajnim procesom.

Racionalizacija poslovanja in optimizacija vseh vrst stroškov, med katerimi so tudi stroški dela, spada med ključne strateške usmeritve Skupine Telekom Slovenije, zapisane tudi v Strateškem poslovnem načrtu za obdobje 2015−2019.

Državni sekretar na finančnem ministrstvu Metod Dragonja je v ponedeljek izrazil prepričanje, da bo razplet prodaje Telekoma Slovenije, za katerega se zanima britanski sklad Cinven, znan po počitnicah.

Prijavi sovražni govor