V Tešu naj bi bilo 175 presežnih delavcev

Kot kaže uprava in sikdikat glede odpuščanja nista usklajena. 
Objavljeno
01. marec 2016 16.55
C. P.; STA
C. P.; STA
Šoštanj - V Termoelektrarni Šoštanj (Teš) naj bi bilo zaradi neobratovanja petega bloka in lanske 50-milijonske izgube 175 presežnih delavcev. Kot so danes za STA povedali v Tešu, so v fazi usklajevanja in izvajanja skupnega posvetovanja s socialnimi partnerji glede potrebne reorganizacije. Zato konkretnih informacij ne morejo razkrivati.

Medtem je 22 delavcev že na enomesečnem čakanju na delo na domu, saj v Šoštanju še nimajo okoljevarstvenega dovoljenja za obratovanje četrtega in petega bloka. Tako je pred tednom dni vzroke za napotitev na čakanje na delo domov na zboru delavcev pojasnil direktor Teša Arman Koritnik.

Koritnik je tudi dejal, da bodo odpovedali pogodbe podizvajalcem del v Tešu, njihovo delo pa bodo potem opravljali delavci Teša, ki pa jih pred tem čaka še prekvalifikacija. Dodal je še, da okoljevarstveno dovoljenje za bloka štiri in pet pričakuje v mesecu dni, a ker se želijo v postopek vključiti tudi okoljevarstvene organizacije, lahko traja dlje.

Sindikat očita Koritniku, ta zanika

V podjetniškem sindikatu, ki ga vodi Danijel Tajnik, pa Koritniku očitajo, da ne spoštuje dogovorov s sindikatom, zavestno krši zakon o delovnih razmerjih, podjetniško kolektivno pogodbo in pogodbo o delovanju sindikata v Tešu. Koritnik je te navedbe zavrgel in dejal, da vse sklepe sprejema v dogovoru s socialnimi partnerji.

Do 1. oktobra lani je Teš, ki je leto 2015 sklenil s 50 milijoni evrov izgube, zmanjšal število zaposlenih za 31 na 409, do konca leta pa se je število zaposlenih zmanjšalo še za 50, kar pomeni 11-odstotno zmanjšanje v letu 2015.

Teš je lani sprejel tudi akta o sistemizaciji in organizaciji delovnih mest. V ta namen je bila ustanovljena delovna skupina, v kateri so bili predstavniki uprave, sveta delavcev in sindikata. Nov akt o sistemizaciji delovnih mest je začel veljati z januarjem.