Večja zanesljivost preskrbe z elektriko na Gorenjskem

Za 1,4 milijona evrov zgradili nov distribucijski center, ki predstavlja »srce in možgane« električnega omrežja.
Objavljeno
16. maj 2016 18.55
Blaž Račič
Blaž Račič
Kranj – Gorenjska je od včeraj tudi uradno bogatejša za nov distribucijski center vodenja, ki je informacijsko vozlišče elektroenergetskega omrežja na Gorenjskem. Za investicijo so namenili 1,4 milijona evrov, kot je dejal direktor Elektra Gorenjska Bojan Luskovec, pa center pomeni srce in možgane omrežja.

Z novim distribucijskim centrom vodenja, ki obratuje že slaba dva meseca, je Elektro Gorenjska dvignil raven zanesljivosti preskrbe z električno energijo na tem območju, je dejal Bojan Luskovec in poudaril, da je center, ki so ga gradili tri leta, skoraj v celoti plod slovenskega znanja. Z novim sistemom, ki bo zagotavljal zanesljivost delovanja sistema za prihodnjih deset let, so nadomestili 12 let star in tehnološko zastarel sistem.

Evropska komisarka za promet Violeta Bulc je odprtje centra označila za pomemben dosežek. Poudarila je, da je digitalizacija podlaga za prihodnji razvoj, investicije pa so »ključ, brez katerega se na trgu ne da preživeti«. Energetska neodvisnost Evropske unije in večja raznolikost v preskrbi sta dve ključni nalogi pred evropsko komisijo, je dejala Violeta Bulc in pri tem poudarila predvsem obnovljive vire energije. EU je energetsko ranljiva, zato je treba stabilizirati dobavo, je še dodala.

Nov sistem za obdelavo vseh podatkov

V prometu v Evropi se porabi 34 odstotkov vse energije, v cestnem prometu pa se proizvede 70 odstotkov ogljikovega dioksida, zato se po besedah komisarke Violete Bulc usmerjajo predvsem v elektrifikacijo vseh oblik prometa. Železnice so večinoma že elektrificirane, vprašanje, kako zasnovati elektrifikacijo cestnega prometa, je zdaj za komisijo temeljno vprašanje. Distribucijski center, ki so ga odprli v Kranju, je pomemben tudi za doseganje ciljev na tem področju, je še dejala komisarka.

Novi sistem omogoča zajem in obdelavo vseh podatkov, pomembnih za celovito izvajanje procesov, izdajanje ukazov in izračunov, hkrati ima vsa orodja za shranjevanje, obdelavo in analizo podatkov ter napredno vizualizacijo procesov in aplikacij.