Vipavska dolina vabi turiste iz avstrijske Koroške

Zamejski posli: vinarji in gostinci so se predstavili na največjem sejmu vina v južni Avstriji.

Objavljeno
25. marec 2013 16.40
Posodobljeno
26. marec 2013 11.00
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Urban Červek, Dunaj
Urban Červek, Dunaj
Celovec – Toplo podnebje, vrhunska kulinarika in raznovrstna ponudba odličnih vin naj bi v Vipavsko dolino privabili obiskovalce iz avstrijske Koroške. V Vipavski dolini je lani delež gostov iz Avstrije znašal 3,61 odstotka, so sporočili iz Turističnega informacijskega centra Ajdovščina.

»Dokazujemo, da je Vipavska dolina vredna obiska. Čeprav je od Celovca oddaljena zgolj uro in pol vožnje, je tam vreme bistveno toplejše kot v Avstriji. Gostje lahko vse leto kolesarijo, plezajo, letijo z jadralnimi padali. Najpomembnejša pa je gotovo ponudba kulinarike in vina,« je na sejmu Intervino na celovškem sejmišču povedal urednik revije Vino Marijan Močivnik. Slovenski vinarji in gostinci so na največjem sejmu vina v južni Avstriji združili moči in s pomočjo celovške Slovenske gospodarske zveze pripravili skupno ponudbo turistične destinacije Vipavske doline.

Znani kuharski mojster Tomaž Kavčič iz gostilne Pri Lojzetu v dvorcu Zemono pravi: »V Vipavski dolini dobite vse, od osnov, kot je hrana v osmicah, do visoke kulinarike. Prav osnovne sestavine, dobra zelenjava in meso so bistvo vsake kuhinje in te so v Vipavski dolini odlične. Niso zaman v nekdanji skupni državi Vipavski dolini pravili vrt Jugoslavije,« je številnim obiskovalcem v Celovcu povedal Kavčič in jih povabil na obisk.

Bistvo ponudbe so vina

Bistvo ponudbe pa so po mnenju gostiteljev vina oziroma vinarji. V vipavski vinorodni regiji je kar šestnajst starih avtohtonih vinskih sort. Najbolj znana sta zelen in pinela s po 50 hektari na skupaj 3000 hektarih vinogradov Vipavske doline. »To je zelo pester okoliš, saj se tukaj mešata sredozemsko in celinsko podnebje, kar prinaša vroča poletja in blage zime, za vinsko trto idealno kombinacijo,« pravi Matjaž Trošt iz vinske kleti Vipava 1894. Iz Vipavske doline prihajajo nekateri najboljši vinarji v Sloveniji: Sutor, Ferjančič, Guerilla, Saksida in drugi, ki so svoja vina predstavili tudi v Celovcu.

Med gosti čedalje več Avstrijcev

Gostov iz Avstrije je v Vipavski dolini vse več, je za Delo povedala Maja Cigoj iz priznane turistične kmetije Arkade v Črničah. Tudi nekoč nekoliko slabša ponudba prenočišč v Vipavski dolini se je po njenih besedah zadnja leta izboljšala, tako da lahko turisti brez težav najdejo gostitelja. Po mnenju Felixa Wieserja, podpredsednika Slovenske gospodarske zveze, so takšne promocije slovenskega turizma na avstrijskem Koroškem vsekakor dobrodošle, a bo njihov učinek viden šele na dolgi rok, zato je treba biti vztrajen in se predstavljati vsako leto. Konkurenca je namreč huda, na primer ponudniki z italijanske strani Goriških brd (Collio).