Vipavska mlekarna v italijanskih rokah

Neuspešna zgodba vipavskega zadružništva in nelojalnost kmetov do lastnega predelovalnega obrata.

Objavljeno
04. november 2013 12.18
Marjeta Šoštarič, gospodarstvo
Marjeta Šoštarič, gospodarstvo
Ljubljana - Mlekarna Vipava je od danes tudi uradno prodana italijanskim lastnikom, formalno slovensko-italijanski družbi Ekolat. S tem se končuje ena od neuspešnih zgodb vipavskega zadružništva in nelojalnosti kmetov do lastnega predelovalnega obrata ter obenem tudi zgodba družbe Agroind Vipava 1894.

Prodaja mlekarne je namreč, kot poudarjajo, prvi velik korak k trajni sanaciji poslovnega položaja Agroinda Vipava 1894. Mlekarna Vipava, v kateri se je proizvodnja ustavila že v začetku leta, bo preko družbe Ekolat po logiki specializacije svojega večinskega lastnika, italijanskega Trevisanalata, začela novo poglavje specializirane priprave mocarele in »še katerega od drugih tehnološko zahtevnejših mlečnih živil«.

S proizvodnjo bodo začeli predvidoma v prvi polovici prihodnjega leta, ko bo v Ekolatu dobilo zaposlitev tudi 15 do 20 mlekarjev.

Proces dezinvestiranja, ki ga je nova uprava Vipave 1894 pod vodstvom Borisa Ježa napovedala takoj potem, ko je ugotovila neracionalno poslovanje Mlekarne Vipava, je tako končan.

Mlekarna Vipava je namreč zašla v rdeče številke že pod prejšnjimi vodstvi, predvsem zaradi preširoke palete mlekarskih izdelkov, nerentabilnosti programov in na koncu, ko so kmetje začeli prodajati mleko drugim kupcem, še pomanjkanja surovin.

Odprodaja mlekarskega profitnega centra, skupaj z zemljiščem in mlekarno, predstavlja na eni strani nujni sanacijski ukrep, na drugi pa omogoča specializacijo Vipave 1894 v vinogradniško vinarsko dejavnost. »Odslej se bomo lahko posvečali vinu, kot tistemu pridelku Vipavske doline, ki najbolj izrazito in tudi z najvišjo kakovostjo, zaznamuje Vipavsko dolino in podjetje Vipava 1894,« pravi predsednik uprave Boris Jež.

»S kupnino za Mlekarno Vipava bomo pomembno zmanjšali zadolženost Agroinda Vipava 1894 pri naših upnikih in bankah, ki spremljajo naše poslovanje. To nam bo omogočilo stabilizacijo vinske panoge, kjer tudi vidimo največje potenciale za prihodnost. Prodajo mlečnopredelovalnih kapacitet smo sicer najprej dogovarjali s slovenskimi mlekarnami, zadružnim sektorjem in vsemi za ta segment živilske industrije zainteresiranimi subjekti v državi. Kar 27 različnih poslovnih subjektov in združenj iz Slovenije in tujine se je zanimalo za Mlekarno Vipava.

Ko pa z njihovih strani ni bilo prepričljive, kapitalsko podprte odločitve, smo v razmeroma kratkem času zaključili pogovore in sklenili posel z družbo, katere večinski lastnik je za pripravo mocarele specializirani italijanski mlekar Trevisanalat iz Resane v pokrajini Treviso v deželi Veneto. S tem močnim in uglednim partnerjem smo zagotovili skoraj neomejen potencial za nadaljnji odkup vipavskega in slovenskega mleka, iz katerega bo novi lastnik v Vipavi tudi proizvajal predvsem vrhunsko mocarelo, po svojih izvirnih receptih.

Kljub specializaciji Trevisanalata pa smo sklenili še poseben dogovor, da bo italijansko slovenska družba Ekolat, ki bo upravljala z mlekarno v Vipavi in imela tukaj tudi svoj sedež, ohranila še proizvodnjo sicer evropsko zaščitenega, za nas pa visoko pozicioniranega Nanoškega sira,« je podrobnosti prodaje Mlekarne Vipava razkril Boris Jež, predsednik uprave Agroinda Vipava 1894, ter dodal, da kupnine zaradi poslovnega značaja odnosa med dosednajim in novim lastnikom Mlekarne Vipava ne more obelodaniti.

Sicer pa je prodaja Mlekarne Vipava, po prevzemu Ljubljanskih mlekarn s strani Hrvaškega Dukata oziroma njegovega lastnika, francoske Skupine Lactalis, drugi večji tovrstni posel v mlekarstvu. V Vipavi ga ocenjujejo kot zelo perspektivnega, saj bo omogočil specializacijo in internacionalizacijo mlečne proizvodnje, ki jo bo Trevisanalat, oziroma družba Ekolat zagotavljala v Vipavi.

»Kljub izjemno zaostrenim gospodarskim razmeram in pomanjkanju obratnih sredstev, smo realizirali idejo o nadaljevanju mlekarske dejavnosti v Vipavi. Z novim lastnikom namreč dobiva tudi novo energijo, saj je Trevisanalat stabilna, razvojno naravnana in hitro rastoča družba z zagotovljenim tržiščem. Tako v sosednji Italiji, kot v skoraj dveh desetinah evropskih držav,« dodaja Boris Jež, ki je še posebej zadovoljen, da bo Ekolat zagotavljal odkup mleka slovenskim pridelovalcem, s čimer bo logistično in kakovostno optimiral svoje poslovanje.