Vlagatelji s 3,3-milijardno tožbo proti Volkswagnu

Skoraj 300 institucionalnih vlagateljev je vložilo tožbo, ker je Volkswagen kršil pravila kapitalskih trgov.

Ba. Pa., STA
tor, 15.03.2016, 10:27

Hannover − Skoraj 300 institucionalnih vlagateljev je zaradi septembrskega okoljskega škandala, ki je močno zamajal nemškega velikana, proti Volkswagnu vložilo tožbo, težko skoraj 3,3 milijarde evrov. Kot so po poročanju tujih portalov zapisali njihovi odvetniki, je Volkswagen kršil pravila kapitalskih trgov.

Med 278 tožniki, ki so tožbo vložili na Okrožno sodišče v Braunschweigu v Volkswagnovi domači deželi Spodnji Saški, so vlagatelji z vsega sveta, med drugim nemške zavarovalnice in ameriški pokojninski sklad Calpers.

Tožniki so po pojasnilu odvetniške pisarne TISAB prepričani, da nemški velikan med junijem 2008 in septembrom 2015 ni zadovoljivo obveščal trgov.

V Volkswagnu tožbe še niso komentirali, češ da je še nisoi prejeli. V podjetju so ta mesec objavili potek dogodkov, ki so vodili do septembrskega razkritja ameriške agencije za varovanje okolja EPA in posledičnega priznanja Volkswagna, da so v 11 milijonov vozil po svetu namestili opremo za goljufanje na okoljskih testih.

Zaradi škandala, ki je tržni vrednosti Volkswagna odnesel milijarde evrov, podjetje pa čakajo kazni v območju 20 milijard dolarjev in kazenska preiskava v ZDA, je že septembra odstopil prvi mož podjetja Martin Winterkorn.

Kot je pojasnil eden glavnih odvetnikov v največji tožbi doslej Andreas Tilp, so milijardno tožbo sprožili, ker je Volkswagen »po naših informacijah in izkušnjah vztrajno zavračal pogajanja o poravnavi in se v obrambi ni hotel odreči statutu zastaranja«.

Prijavi sovražni govor