Z mikrokrediti za večji zagon socialnega podjetništva

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek verjame, da bodo s finančno spodbudo na tem področju zasejali možnost razvoja.

pon, 21.03.2016, 12:48

Ljubljana − Vlada hoče z mikrokrediti spodbuditi razvoj socialnega podjetništva in tako dobre prakse, kot je zadružništvo, ki ga v Sloveniji poznamo predvsem na področju kmetijstva, razširiti tudi na druge ravni podjetništva. Gospodarski minister Zdravko Počivalšek verjame, da bodo s finančno spodbudo na tem področju »zasejali možnost razvoja«.

Vlada bo z alokacijo finančnih sredstev iz prejšnje finančne perspektive 12 milijonov evrov namenila za ugodne mikrokredite za socialna podjetja zadruge. V prvem razpisu je na voljo štiri milijone evrov. Krediti so na voljo pod ugodnimi pogoji, z nižjo obrestno mero in daljšo možnostjo koriščenja. »Odnos vlade se do tega podjetništva pomembno spreminja,« je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani pojasnil Počivalšek in dodal, da bodo ta podjetja zdaj lahko prvič hitro dostopala do omenjenih finančnih virov.

Pri tem je poudaril, da hoče vlada tako spodbuditi razvoj tega sektorja. V EU namreč kar sedem odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP) ustvari socialno podjetništvo, v Sloveniji en odstotek. Prav tako močno zaostajamo za deležem delovnih mest, ki ga ustvari ta sektor − v EU 6,5 odstotka, pri nas 0,7 odstotka.

Državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Tadej Slapnik je zagotovil, da bo vlada z načrtovanimi ukrepi v prihodnjih desetih letih poskušala ujeti razvoj na tem področju. V ospredje je postavil razvoj različnih oblik zadružništva − od delavskih do mladinskih, stanovanjskih in drugih. Do konca leta naj bi pripravili tudi strategijo do leta 2027.

V Sloveniji 130 socialnih podjetij

Trenutno je v Sloveniji registriranih skoraj 130 socialnih podjetij. Slapar pričakuje, da se bo v prihodnjih mesecih to število opazneje povečalo ter da bodo v njih povečali tudi število zaposlenih.

Direktorica Slovenskega podjetniškega sklada, ki je v začetku meseca objavil razpis za mikrokredite za socialna podjetja, Maja Tomanič Vidovič, je pojasnila, da bodo prve vloge na omenjeni razpis odpirali konec marca. Posamezno podjetje je upravičeno do največ 25.000 evrov, razpis pa se zaključi oktobra.

Nena Dokuzov, ki na gospodarskem ministrstvu vodi sektor za socialno podjetništvo, pa je dejala, da bodo v prihodnje poudarjali tržno aktivacijo podjetij. Posebej je izpostavila pomen mladinskih zadrug za olajšan vstop mladih na trg dela.

»Na vseh področjih družbenega življenja, kjer se rešuje določena problematika, se lahko razvije določena oblika socialnega podjetništva. Doslej so prevladovale oblike društev, zdaj pa si želimo te oblike usmeriti v podjetniške aktivnosti,« je poudarila Dokuzova. Pri tem je dodala, da bodo financirali aktivnosti, ki bodo morale izkazovati podjetniški moment, dodano vrednost in da bodo vstopale na trg.

Osnovni namen socialnega podjetja je ustvarjanje pozitivnih družbenih učinkov, dobiček pa v večini ponovno investira. Zaposluje tiste, ki sicer na trgu dela ne bi bili zelo konkurenčni.

 

Povezane novice

Mikrokrediti za socialna podjetja
12. marec ob 13:00
Na voljo štiri milijone evrov, za posamezno podjetje največ 25.000 evrov ...
Prijavi sovražni govor