Zadruga Vipava prodaja večinski delež v Vipavski hranilnici

V nakup bi se rada vključila tudi Zadružna kraška banka iz Opčin.

čet, 19.07.2012, 20:37

Vipava - Kmetijska zadruga Vipava je letošnjo pomlad začela s postopkom prodaje večinskega deleža v Hranilnici in posojilnici Vipava. S kupnino za skoraj 57-odstotni delež v hranilnici bi zagotovili del denarja za poplačilo obveznosti Agroinda, katerega preživetje je za pridelovalce na Vipavskem zelo pomembno, poroča STA.

»Prodajamo celoten delež v vipavski hranilnici in se tako popolnoma umikamo. Postopki prodaje so v teku in upamo, da nam jih bo uspelo zaključiti do konca leta,« je povedal direktor Kmetijske zadruge Vipava Boris Bajc.

Na razpis za prodajo deleža se je prijavilo pet interesentov. Dva med njimi so izključili, enega zaradi prenizke cene, drugega pa zaradi skrivanja identitete, tretji ponudnik se je umaknil pred opravljanjem skrbnega pregleda banke.

Skrbni pregled sta tako opravila le dva ponudnik. Eden izmed ponudnikov je konzorcij občin in malih lastnikov hranilnice.

Ob oddaji zavezujoče ponudbe morajo zainteresirani vplačati tudi varščino v višini desetih odstotkov kupnine, s tem pa se zaključuje prvi del prodaje večinskega deleža v Hranilnici in posojilnici Vipava.

V nakup bi se rada vključila tudi Zadružna kraška banka iz Opčin, ki je pripravila strategijo razvoja banke in z njim povezanega kmetijstva na Vipavskem in širše Primorskem. V nakup večinskega deleža bi se kot dosedanji lastnik še lahko vključila z oddajo zavezujoče ponudbe, vendar ji uprava hranilnice doslej ni dovolila opravljati skrbnega pregleda.

Konzorcij malih delničarjev, ki ima po besedah ajdovskega župana Marjana Poljšaka v rokah 19-odstotni delež vipavske hranilnice, je prepričan, da mu bo uspelo odkupiti večinski delež hranilnice. Mali delničarji se bojijo likvidacije hranilnice, če bi ga kupila Zadružna kraška banka iz Opčin.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se