Zadruga Vipava prodaja večinski delež v Vipavski hranilnici

V nakup bi se rada vključila tudi Zadružna kraška banka iz Opčin.

čet, 19.07.2012, 20:37

Vipava - Kmetijska zadruga Vipava je letošnjo pomlad začela s postopkom prodaje večinskega deleža v Hranilnici in posojilnici Vipava. S kupnino za skoraj 57-odstotni delež v hranilnici bi zagotovili del denarja za poplačilo obveznosti Agroinda, katerega preživetje je za pridelovalce na Vipavskem zelo pomembno, poroča STA.

»Prodajamo celoten delež v vipavski hranilnici in se tako popolnoma umikamo. Postopki prodaje so v teku in upamo, da nam jih bo uspelo zaključiti do konca leta,« je povedal direktor Kmetijske zadruge Vipava Boris Bajc.

Na razpis za prodajo deleža se je prijavilo pet interesentov. Dva med njimi so izključili, enega zaradi prenizke cene, drugega pa zaradi skrivanja identitete, tretji ponudnik se je umaknil pred opravljanjem skrbnega pregleda banke.

Skrbni pregled sta tako opravila le dva ponudnik. Eden izmed ponudnikov je konzorcij občin in malih lastnikov hranilnice.

Ob oddaji zavezujoče ponudbe morajo zainteresirani vplačati tudi varščino v višini desetih odstotkov kupnine, s tem pa se zaključuje prvi del prodaje večinskega deleža v Hranilnici in posojilnici Vipava.

V nakup bi se rada vključila tudi Zadružna kraška banka iz Opčin, ki je pripravila strategijo razvoja banke in z njim povezanega kmetijstva na Vipavskem in širše Primorskem. V nakup večinskega deleža bi se kot dosedanji lastnik še lahko vključila z oddajo zavezujoče ponudbe, vendar ji uprava hranilnice doslej ni dovolila opravljati skrbnega pregleda.

Konzorcij malih delničarjev, ki ima po besedah ajdovskega župana Marjana Poljšaka v rokah 19-odstotni delež vipavske hranilnice, je prepričan, da mu bo uspelo odkupiti večinski delež hranilnice. Mali delničarji se bojijo likvidacije hranilnice, če bi ga kupila Zadružna kraška banka iz Opčin.

Prijavi sovražni govor