Zagonsko podjetje Genialis podvojilo semensko investicijo

Od ameriškega in švicarskega sklada tveganega kapitala ter zasebnih vlagateljev do 2,3 milijone dolarjev.

Ba. Pa.
tor, 14.11.2017, 11:43; spremenjen: 11:56

Ljubljana – Slovensko-ameriški start-up Genialis je od ameriškega in švicarskega sklada tveganega kapitala ter skupine zasebnih vlagateljev dobil 2,3 milijone dolarjev (slaba dva milijona evrov) težko semensko naložbo. Investitorje so prepričali z odlično in predano ekipo ter inovativno tehnologijo. Svež kapital je namenjen širitvi v ZDA in komercializaciji izdelka Genialis Platform, ki odgovarja na zapletene izzive analiziranja bioloških podatkov.

Podjetje je nastalo kot spin-out Laboratorija za bioinformatiko s Fakultete za računalništvo in informatiko v Ljubljani, svoje produkte pa razvija za raziskovalce v farmacevtskih in biotehnoloških podjetjih, različnih raziskovalnih inštitutih oziroma povsod, kjer se znanstveniki ukvarjajo s sekvenciranjem oziroma kjer se opazuje različne genome (človeške, rastlinske, živalske ...).

»Radi bi bili ‘Apple za biologe', ki našo rešitev vzamejo v roke in jo že znajo uporabljati, ne da bi zanjo potrebovali dodatna obsežna izobraževanja,« pravi direktor podjetja Nejc Škoberne.

Prepričali in podvojili investicijo

Ob zmagi na letošnjem PODIM Challenge tekmovanju je Škoberne napovedal, da je pred njimi izziv iskanja sveže investicijske runde v višini 1,5 milijona dolarjev. Ekipi je ob podpori slovenskega startup ekosistema uspelo prepričati enega izmed investitorjev iz ZDA, da je postal poslovni angel pri investiciji. Hitreje pa jim je uspelo prepričati oba vodilna institucionalna vlagatelja - Redalpine Venture Partners iz Zuricha in First Star Ventures iz Bostona. V skupni naložbi se jima je pridružilo še slovensko podjetje Pikas in več angelskih investitorjev.

»Kot investitorja me je najbolj pritegnila Genialisova ekipa. Kot doktorand biologije pa sem takoj prepoznal tudi vrednost in tehnološko iznajdljivost v tem, kako na zapletene izzive analiziranja genomskih podatkov odgovoriti z osupljivimi softverskimi rešitvami,« je pojasnil Michael Sidler iz Redalpine Venture Partners.

V vizijo Genialisa pa močno verjame tudi Drew Volpe iz First Star Ventures, saj se bo po njegovem mnenju »prihodnost raziskovanja v biologiji vse bolj zanašala na ekipe raziskovalcev in kliničnih zdravnikov z raznovrstnimi znanji in spretnostmi, ki bodo lahko upravljali z ogromnimi količinami podatkov brezhibno, avtonomno, učinkovito in preprosto.«

Novi produkti

Jeseni se je ekipa Genialisa lotila uvajanja nove linije SaaS izdelkov, na čelu z vodilnim produktom Expressions za dinamično analiziranje RNK (ribonukleinska kislina) sekvenc. Poleg tega je v sodelovanju z ameriško družbo Swift Biosciences lansirala po meri narejeno aplikacijo za odkrivanje različic s pomočjo ciljnega genomskega sekvenciranja.

Zgodnji uporabniki orodja Expressions in aplikacij za odkritje različic vključujejo raziskovalce iz Univerze v Harvardu, CPMCRI, John Hopkins in Jackson Labs.

Tako izgleda produkt Genialisa na ekranu.

Poleg tega Genialis še naprej razvija in zagotavlja celostno platformo za poslovne uporabnike, ki potrebujejo kompleksnejše rešitve, dodatne biološke podatke in orodja za upravljanje ter diseminacijo podatkov. Ena takših strank je tudi univerza Baylor College of Medicine, ki omogoča sodelovanje z uglednimi raziskovalci, kot so dr. Brendan Lee, Peggy Goodell, Gad Shaulsky in Charles Lin.

»Veselimo se, da bo Genialis postal stičišče znanja za omenjene najboljše znanstvenike in za njihova študijska področja,« je ob tej priložnosti izpostavil Škoberne.

Prijavi sovražni govor