Zakaj še nimate Cinota? Je že pobegnil?

Cino je vse: predvsem inovator, ki podpihuje, tvega, deorganizira, organizira.
Objavljeno
09. marec 2016 21.52
Silva Čeh
Silva Čeh

Ljubljana - Cino (Chief Innovation Officer) je inovator, lovilec novih idej, je startuper v tradicionalnem podjetju, motilec utečenih praks, prinašalec novih idej in o njem so švigale misli na okrogli mizi - Zakaj vsako podjetje potrebuje CINO - v ljubljanskem ABC pospeševalniku.

Petrol se bo, ker pričakuje cunami, kmalu lotil tudi bančništva, v BTC prihaja za vodjo sodobne inovativnosti, za »Cinota«, znani slovenski menedžer, ki je zdaj še direktor v mednarodni korporaciji. Novega, v jutrišnji dan usmerjenega vodjo inovacij v podjetju, ki bo nova radikalna inovativna moč, bi potrebovalo vsako podjetje, zlasti tradicionalna.

Petrol ima že 15 let uveljaljen sistem inovacij, ki jih podajajo zaposleni, izbirajo inovatorja leta. Tomaž Berločnik, predsednik uprave Petrola je hitel razlagati, da je Cino zanj več, ker zmore preskoke, tudi v druge panoge, hoče nekaj novega, zmore kulturo tveganja, išče širše in nekaj revolucionarnega.

V Petrolu Cinota potrebujejo, ne zato ker so največji in najboljši, ampak ker se že zavedajo da se panogi obetajo spremembe, pravzprav cunamiji in ker Petrol nima vrtin, se je resno lotil svoje digitalne strategije. Zavedajo se sprememb, ko jih lahko uniči konkurneca, ki je v tem trenutku še takorekoč ni. Zato napovedujejo, da bo v prihodnje v bankah hudo, ker se bo tudi Petrol resno spustil v bančništvo.

Ustanavljajo pospeševalnik v Munchnu

Dejan Roljić, vustanovitelj ABC pospeševalnika je povedal, da jim je bila potreba po hitrih in odzivnih inovacijah jasna že vsaj pred letom in pol, pravzprav je lahko tudi ABC pospeševalnik razumeti kot neke vrste Cinota z ekipo, ki povezuje korporativni ABC, ki v podjetja vpeljuje inkubatorje in startuperske inovacije, čeprav ti startuperji potem praviloma odidejo.... Od ABC pospeševalnika ima Slovneija že koristi, je menil Jože Mermal, predsednik uprave BTC (glavni ustanovitelj ABC pospeševalnika).

Še lani, ko so ustanavljali ABC pospeševalnik, je bilo menda težko najti vlagatelje zanj, zdaj je že drugače, a zdaj je tu že novo tveganje, saj ustanavljajo novi pospeševalnik v Münchnu. V Sloveniji po njegovem premalo razumemo sodobna in prihodnja tveganja in izzive, razumejo jih mladi, ki pa potrebujejo podporo.

V BTC prihaja Cino

Cino, kot je bilo razumeti, bo v BTC inovativnem mestu slovenski menedžer, ki je trenutno še v znani mednarodni korporaciji. Cino, je dejal Mermal, podpihuje, tvega, organizira. Morda je Mermal rekel, da tudi deorganizira, ali pa je to ušlo nekomu drugemu.

Na okrogli mizi v prosotorih ABC pospeševalnika so se gnetli nekateri predsedniki uprav in množica drugih, ki se z inovacijami v podjetjih že srečuje ali pa se bo. Na trenutek ni bilo jasno, ali govorijo o želji po urejenem inovacijskem sistemu ali o inovativnih cinotih, ki so lahko najboljši, ko so najbolj moteči, ki zmorejo širokega pogleda, ki lovijo ideje po svetu, ki so organizirani tako, da so dezorganizirani.

Gregor Kosi, direktor Lidla Slovenija je menil, da potrebujemo sistem za inovacije, predloge neposredno iz trgovine, Anuška Cerovšek Beltram, ustanoviteljica Travelstarterja je dejala, da bi si želela startupe motilce v svoji firmi, da pa je skoraj jasno, da bo Cino, ki bo prišel v firmo, kmalu tudi odšel, Berločnik je povedal, da v svojem ustaljnem inovacijskem sistemu na leto obdelajo 50 vrhunskih inovativnih idej svojih zaposlenih in jih tudi nagrajujejo. Berločnik: »Zdaj jih hočem imeti več. Zame je Cino več, neka nova, radikalna moč.«

Roljič je dejal, da bodo start upi inovirali firme, ki bodo v start upe investirale in Mermal je dodal, da bodo z veseljem delali s takimi start upi. Iskrive misli so švigale po improviziranem avditoriju, tudi realna opozorila, da vseh služb, ki se kažejo na googlu v realnosti ni, da je dobro, če ti »moteči« inovatorji mislijo na to, da se ne bodo šefom zamerili (ker bodo imeli boljše ideje od njih).

Kdo ali kaj je že Cino? Nekdo, ki omogoči preskok.