Žito prevzema Podravkino podjetje v Sloveniji

Nakup poslovega deleža predstavlja formalni začetek integracijskega procesa Žita, d. d., v strukturo Skupine Podravka.

M. Š.
tor, 08.03.2016, 14:11

Ljubljana − Nadzorniki Žita, d. d., so na današnji seji za novega predsednika nadzornega sveta izvolili Zvonimirja Mršića, predsednika uprave Podravke, d. d., upravi družbe pa so dali predhodno soglasje za pridobitev stoodstotnega poslovnega deleža v podjetju Podravka, d. o. o., Ljubljana.

Nakup poslovega deleža predstavlja formalni začetek integracijskega procesa Žita, d. d., v strukturo Skupine Podravka, potem ko je Podravka pred kratkim postala tudi stoodstotna lastnica Žita. S pridobitvijo omenjenega poslovega deleža se bodo skupni prihodki Skupine Žito na letni ravni tako povečali iz sedanjih 115 milijonov evrov na 140 milijonov evrov, kar Skupino Žito uvršča na drugo mesto med slovenskimi prehrambenimi podjetji.

Polni učinki integracije Žita v Skupino Podravka pričakujejo do leta 2019 in so ocenjeni na približno pet milijonov evrov na ravni EBITDA Skupine Podravka.

Nadzorni svet je sprejel tudi sporazumni odstop treh dosedanih članov uprave Žita, in sicer Erika Žuniča, Sandija Svoljška in Petra Rajačiča. Vsi dosedanji člani uprave nadaljujejo delo v Žitu, d. d., kot izvršni direktorji.

Skladno z odločbo nadzornega sveta sta v upravi Žita po novem dva člana. Janez Bojc ostaja predsednik uprave Žita, d. d., za novega člana uprave pa je bil imenovan Milan Tadić, starejši podpredsednik Podravke, d. d., za regijo Adria.

Povezane novice

Žito s šest milijoni izgube
16. februar ob 10:30
Skupina je lani ustvarila 3,76 milijona evrov čistega dobička, a se je rezultat po prevrednotenju prevesil v izgubo.
Prijavi sovražni govor