O 130-milijonski odškodnini: T-2 proti TS

Odškodninski zahtevek zaradi zlorabe prevladujočega položaja se po sodiščih svaljka že več kot devet let.

sre, 03.02.2016, 08:00
Zaradi tovrstih sporov sta se Amis in TS pobotala leta 2009, Simobil in TS pa decembra 2014. Tušmobil, zdaj del Telemacha, je vložil dve tožbi, 28 milijonov evrov za storitve fiksnega dela ter 86 milijonov evrov za storitve mobilnega dela.

Ljubljana − Devet let in deset dni po tem, ko je T-2 vložil prvo skoraj 130-milijonsko odškodninsko tožbo zaradi domnevne zlorabe prevladujočega položaja na trgu proti Telekomu Slovenije, bo ista problematika danes spet na dnevnem redu tukajšnjega okrožnega sodišča, ki bo obravnavalo predlog T-2 za obnovo postopka.

Vmes sta bila dva poskusa privatizacije TS, prisilna poravnava in dvakrat začet in zaključen/prekinjen stečajni postopek nad T-2. Komentarji so bili ves ta čas z obeh strani precej skopi. V T-2 so januarja 2007 povedali, da se je TS posluževal različnih tehničnih oviranj od začetka delovanja podjetja oktobra 2005. V Telekomu Slovenije so ves čas prepričani, da tožba nima niti dejanske niti pravne podlage.

V TS so navajali, da v celoti spoštujejo veljavno zakonodajo in odločbe, ki jih je izdala agencija za pošto in elektronske komunikacije, odstranili so neustrezne prenapetostne zaščite, dostopa, češ da ni prostih vodov, niso več zavračali. Agencija je TS tudi že leta 2006 oglobila zaradi diskriminatornega obravnavanja ponudnikov internetnih storitev.

»Najprej je TS protipravno onemogočal nastop podjetja T-2 na trgu, po nastopu pa ga je protipravno oviral,« so takrat pojasnili v T-2 in dodali, da je nekatere kršitve ugotovil tudi regulator – Agencija za pošto in elektronske komunikacije (Apek). Oceno škode je »izdelala prvovrstna mednarodna ustanova« in pri izračunu upoštevala škodo, povzročeno do poletja 2006.

V poznem poletju 2010 so v TS poudarili, da so v T-2 dotlej naredili vse (zahteva za izločitev sodnice, predlog za združitev postopkov), da tožba ne bi dobila epiloga na sodišču, saj se »zavedajo, da so navedbe v njej neresnične, zavajajoče in napihnjene«.

Prvo tožbo takoj izgubili

Ko je januarja 2013 končno bila obravnava, je T-2 tožbo proti Telekomu Slovenije takoj izgubil, saj je sodnica presodila, da T-2 ni predložil dovolj dokazov, da je utrpel poslovno škodo, in da zgolj iz poslovnega načrta ni možno izračunati škode.

T-2 je takrat škodo dokazoval s 1063 dokaznimi listinami, TS pa odgovarjal s 4683 svojimi. V T-2 so bili novi lastniki in poslovodstvo ogorčeni nad, kot so zapisali, nepričakovano in nesmiselno odločitvijo sodišča, »ki ni izvajalo prav nobenih dokazov glede protipravnih ravnanj TS«.

Ljubljansko višje sodišče je nato decembra 2013 zavrnilo pritožbo T-2 proti sodbi prvostopenjskega sodišča in potrdilo njeno sodbo. T-2 je jeseni 2014, po izhodu iz prvega neposrečenega stečaja, predlagal obnovitev postopka, januarja lani pa je ljubljansko okrožno sodišče predlog sprejelo.

Nekaj dni kasneje, februarja lani, je Agencija za varstvo konkurence (AVK) v štirih združenih postopkih ugotovila, da je TS načrtno zlorabljal svoj prevladujoči položaj pri zagotavljanju dostopa do svojega omrežja alternativnim operaterjem (da je »nagajal« pri odpiranju omaric ipd.).

AVK je še ugotovila, da TS »s svojim ravnanjem formalno sicer ni kršil obveznosti iz regulatornih odločb, vendar pa je TS izkoriščanje regulatornih pomanjkljivosti za slabljenje konkurentov prav zaradi nujnosti dostopa do njegove infrastrukture prepovedano«.

Prijavi sovražni govor