Neprepričljiva podpora energetskemu zakonu

Energetska izkaznica: tudi opozicijski poslanci, ki niso podprli zakona, so glasovali za amandma, ki »daje odpustke«.

tor, 28.01.2014, 19:11
Grožnja kazni

Bojan Kumer je odgovoril tudi na vprašanja o kaznih zaradi zamud pri prevzemanju evropskih direktiv (komisija je proti Republiki Sloveniji pred sodiščem EU vložila dve tožbi s predlagano denarno kaznijo 10.287,36 evra na dan za posamezno direktivo). Dejal je, da je vlada sicer dobila določena zagotovila, da kazni ne bo, če bo zakon sprejet do konca leta, a jamstva za to ni. Dlje ko bi odlašali sprejetje zakona, večja je nevarnost, da tožbi marca ali aprila ne bosta umaknjeni.

Ljubljana – Hvalnice iz ust koalicijskih poslancev so se na današnji seji državnega zbora mešale s kritičnimi toni opozicije, pri čemer je, kot je bilo pričakovati, posebej izstopalo poglavje o energetski izkaznici. Na koncu so obveljali popravki, ki so jih v obliki amandmajev predlagale koalicijske stranke.

Državni zbor je opravil tretjo razpravo in tudi glasovanje o zakonu, vendar je na koncu zaradi zavrnitve enega od amandmajev opozicije (ohranitev enega sistemskega operaterja distribucijskega omrežja) ostal neusklajen. Zato bodo poslanci počakali na uskladitveni amandma in o zakonu v celoti odločali v četrtek. Dopolnila koalicije pa so bila sprejeta. Tako je dobila podporo tudi sprememba 541. člena v zvezi z energetskimi izkaznicami, predlagana pred dnevi: ukinja prvotno predvideno splošno obveznost za izdelavo izkaznic za obstoječe stavbe, ki niso na trgu, hkrati pa določa enoletni moratorij pri oglaševanju in sankcijah za lastnike, ki stavbe prodajajo ali oddajajo za več kot 12 mesecev.

Opozicija je bila do predloga zakona kritična: da je preobsežen, nepregleden, pomanjkljiv, nedodelan, da mu manjka bistvena strateška osnova, energetski program, da je urgentni prenos evropskih direktiv samo izgovor, v resnici pa da prinaša državljanom nove podražitve elektrike, ogrevanja, novih energetskih izkaznic.

O omenjenih »odpustkih« iz amandmaja k 541. členu vse dobro tudi iz opozicijskih vrst, a s tem pripombe na novi zahtevani dokument niso bile izčrpane. »Ukrep je premalo domišljen, energetske izkaznice bodo predrage, ne vsebujejo dovolj informacij in nimajo vgrajenih stimulacij,« je poudaril Janez Ribič (SLS). Danijel Krivec (SDS) je med drugim hotel pojasnila ministrstva, zakaj je cena izkaznic tako visoka, »ali evropska direktiva res zahteva vse to licenciranje, vpisovanje v dodatne registre, nenavadno stroge pogoje za pridobitev licence za strokovnjake, kar dodatno draži postopek pridobivanja izkaznice«. Po besedah Ljuba Žnidarja (SDS) je izkaznica samo nepotreben strošek, državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo in prostor Bojan Kumer pa to zavrača, češ da energetska izkaznica ščiti kupca, saj je profesionalni dokument, ne razvrednotena listina, ki bi jo lahko naredil vsak sam. »Ni strošek, ampak investicija, da bomo v prihodnosti plačevali manj za stroške energije.«

Povezane novice

Poslanci ta teden nad najhujše napake zakona o energetski izkaznici
27. januar ob 06:00
Če bo amandma sprejet, lastnikom-rezidentom ne bo treba pridobiti izkaznice – Promet nepremičnin leto dni brez izkaznic.
Prijavi sovražni govor