Odpuščanje na zavodu za zaposlovanje

Nova direktorica oznanja zmanjšanje števila vodilnih delavcev in konec javnih del.

pet, 04.01.2013, 06:00

Ljubljana – Zlatka Srdoč Majer, ki je konec lanskega leta na mestu direktorice zavoda za zaposlovanje zamenjala Lučko Žižek, se je lotila reorganizacije in racionalizacije zavoda. Do leta 2014 predvideva odpoved pogodb tridesetim, predvsem vodstvenim delavcem, da bi dosegli cilj 767 zaposlenih.

»Predvsem nameravam skrčiti centralno službo in povečati število svetovalcev na območnih enotah ter uradih za delo. Moj cilj je manj birokracije in več operative. Zdaj je na zavodu od 200 do 300 svetovalcev, ki delajo z brezposelnimi, in to število bom z reorganizacijo, ki že poteka, še povečala. Povečati nameravam število zaposlenih na uradih za delo in okrepiti območne službe; večina od njih se zdaj ukvarja predvsem sama s seboj,« je povedala Srdoč Majerjeva, ki bo udarila predvsem po vodstvenih kadrih na zavodu.

Sicer zamenjav direktorjev območnih enot še niso obravnavali; za zdaj jim je povedala le, da ni nujno, da bodo vsi ponovno imenovani. Še naprej bodo mehko odpuščali, verjetno pa bodo zaradi reorganizacije ukinili tudi kakšno delovno mesto. Poleg operativcev za delo z ljudmi načrtuje tudi okrepitev službe za pridobivanje evropskih sredstev in napoveduje, da se bodo v prihodnje prijavljali neposredno na kohezijske sklade in na Evropski socialni sklad (ESS).

Za javna dela že zmanjkalo denarja

Eden od projektov, ki je bil v večini financiran iz ESS, je bil tudi Prvi izziv – projekt za iskalce prve zaposlitve, ki so ga dobro sprejeli tako delodajalci kot mladi iskalci zaposlitve. Projekt je od konca lanskega leta sestavni del projekta Zaposli me, v okviru katerega je za izplačila subvencij v letu 2013 načrtovanih 15 milijonov evrov, v letu 2014 pa štirje milijoni evrov (zadnje je načrtovano za izplačila na podlagi dela prispelih in izbranih ponudb iz leta 2013, ko se izteče končni rok za oddajo ponudb delodajalcev). Po podatkih zavoda je na voljo še 19 milijonov evrov. Od januarja do novembra lani so podpisali pogodbe o dodelitvi subvencij s 1327 delodajalci in pogodbe o vključitvi v program s 1566 brezposelnimi osebami.

Žal je že v prvih dneh tega leta zmanjkalo denarja za javna dela. Izvajalci v nekaterih območnih enotah se na ta projekt ne morejo več prijavljati. Zavod je za ta projekt za leto 2013 namenil 22 milijonov evrov proračunskega denarja. Ta sredstva so že porabljena. Razpis je bil 26. novembra, zato so vsa sredstva že razdeljena. To pomeni konec javnih del za letos.

Sodelovanje z inšpektoratom za delo

Po oceni nove direktorice 70 odstotkov tistih, ki prejema socialno pomoč, dela na črno, zato načrtuje tesnejše sodelovanje z inšpektoratom za delo. Z glavnim republiškim inšpektorjem se je dogovorila za skupni načrt in za izmenjavo podatkov med inšpektorji za delo, kadrovskimi svetovalci in socialnimi delavci. Problem, ki ga vidi, je kadrovska podhranjenost inšpektorata za delo, ki ne zmore odkrivati in sankcionirati vseh kršitev, ki se v zadnjem času kar množijo.

Ob koncu leta 117.000 brezposelnih

Konec novembra 2012 je bilo v Sloveniji registriranih 111.000 brezposelnih. Konec leta naj bi se po napovedih Srdoč Majerjeve ta številka povečala še za šest tisoč. Zmanjševanje števila brezposelnih napoveduje šele za leto 2015, ko naj bi Slovenija oziroma realni sektor začel vlagati v nova delovna mesta. Kot glavni projekt države omenja projekt gradnje drugega oziroma tretjega tira, avtocestni krak, ekološko sanacijo stanovanj. Po njenem mnenju gre za projekte, ki bi jih država morala zagnati, da bi na hitro ustvarili omembe vredno število delovnih mest.

Zavod za zaposlovanje, ki so ga podjetja po zakonu obvezana obvestiti o skorajšnjih stečajih in likvidacijah, se pripravlja na stečaj treh velikih slovenskih podjetij, ki zaposlujejo več sto zaposlenih. To so podjetja Granit gradbeništvo iz Maribora, Prevent Halog iz Lenarta in gradbeno podjetje Gomboc iz Murske Sobote.

Poleg Štajerske sta po oceni nove direktorice zavoda za zaposlovanje najbolj ogroženi Primorska in Prekmurje, kjer so bili mali podizvajalci vezani na velika gradbena podjetja. Sektorji, za katere naj bi bilo leto 2013 boljše, so po njenih napovedih turizem, trgovina ter nekatere dejavnosti v storitvenem sektorju, predvsem čistilni servisi. Največji problemi pa bodo še naprej v gradbeništvu, kar je še ostalo manjših podjetij, ki se z zadnjimi močmi borijo za preživetje.

Armadi mladih brezposelnih še naprej napoveduje težke čase in jim svetuje, naj izkoristijo prosti pretok delovne sile med državami EU. V Sloveniji bo v prihodnjih dveh letih na tem področju ostal problem prekernih zaposlitev in naraščanja števila brezposelnih mladih.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
8 komentarjev
Demidzen Prvi

Lenny: jaz ne vem keri so nasi, moji niso nobeni.. vasa credica zombijev s pastirjem vrtnim palckom na celu je res simpaticna. sploh ko plesete ples v maskah v protest.

04. januar 2013, ob 19:32:45
Lenny

Demidzen, ne upaj zaman...
Vrhovi vseh institucij so že "vaši"...
In službe v povprečju zgubljajo ne vaši...
Preverjeno...
Gre za to, kako ubiješ dve muhi na mah, najperj omrežiš državne službe s svojimi kadri, ki potem poskrbijo, da se interni befeli z vrha uresničijo.
Že neštetokrat videno, žal tudi v nekih drugih časih, ki so po tem pripeljali svet v kolaps WW2...
ponavljajoči se vzorci na vseh področjih...press

04. januar 2013, ob 11:41:04
Treff

Za eno leto bi vse svetovalce postavil na drugo stran delovnega pulta, da bi videli kako je to, ko nekdo pride dobesedno prosit oni pa se izživljajo nad njim. Ti svetovalci niso vredni nit pet evrov na mesec. To je banda od bande. Izkusil sem jih na lastnem hrbtu. Za 1000€ plače mi pove naj si iščem službo sam, da ona mi je ne more najti. Poišite si jo po vezah.Verjamem, da so oni najbolj veseli, ko se veča brezposelnost, saj dobijo zato več denarja na zavod. Plačani so po glavi.Ukinit agencije in zavod v taki obliki kot je sedaj.

04. januar 2013, ob 11:29:07
Geva

A je kdo že slišal v zadnjih mesecih za kak ukrep vlade, ki bi pospešil nastajanje novih delavnih mest?
Karkoli? Ja, jaz tud ne! Še bo treba na ulice, da bo tega konec, saj konec koncev drugega dela nimamo....

04. januar 2013, ob 11:10:26
Demidzen Prvi

oni bodo hitro dobili novo zaposlitev , saj imajo veze na uradu;)

04. januar 2013, ob 10:50:14
Szlomšek

Ljudem, ki jih država plačuje, bi morali ponuditi delo, v gozdu naj spravljajo podrta drevesa za sekance, pobirajo naj za denar,ki ga dobivajo, sadje, delajo naj, za kar dobivajo denar! Sicer pa ker Slovenijo vodi katoliška mafija, je treba ljudem vse vzeti, samo da bo mafija vse imela. Zanimivo pa je, da Avstrija nima teh poniževalnih metod kot Slovenija: tam dajejo brezposelnim tudi božićnice. Kakšna pa je katoliška cerkev pri nas in kakšna v Avstriji? Ali pri nas res vlada mafija, v Avstriji pa ne?

04. januar 2013, ob 09:21:10
Lenny

To je le oblika sinizma prosto po Janši.
Pa smo res socialna država, tudi za javna dela bo manj denarja...
Očitno je vse kar znajo odpuščanja in nižanje plač...., krčenje pravic in poniževanje ljudi.
Zato nevarno narašča število zombijev....
Banda!

04. januar 2013, ob 09:00:11
kontraš

Delavci zavoda za zaposlovanje se bodo vrnili na zavod kot brezposelni, ta je pa malo kruta.

04. januar 2013, ob 06:22:53
8 komentarjev
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej