Koliko carine za pošiljke iz ZDA in s Kitajske?

Carina za pošiljke nad 150 evrov. Problematični ponaredki, kot npr. zdravila za erektilne motnje, ki najpogosteje prihajajo iz Indije.

sre, 16.04.2014, 15:43

Ljubljana - Čedalje več ljudi naroča izdelke prek spleta tudi iz držav izven EU, pri čemer morajo ob večjih vrednostih plačati carino. Pošiljke iz EU se ne obravnavajo, razen v izjemnih primerih (na primer trošarinske in podobno), vsa carinska pošta pa brez izjeme pride do carinikov.

Poštne pošiljke iz tretjih držav (držav, ki niso članice EU) prihajajo z vseh koncev sveta, največ pa iz Kitajske in ZDA. Najpogostejše vrste blaga v pošiljkah so tehnično blago, oblačila, obutev, knjige, CD-ji, DVD-ji in prehranski dodatki. Za blago, ki prispe iz tretjih držav, morajo biti ob uvozu opravljene carinske formalnosti. Pošiljke v vrednosti do vključno 22 evrov (brez poštnine) so oproščene plačila vseh dajatev. Za pošiljke, vredne od 22 do vključno 150 evrov, se obračuna samo DDV. Za pošiljke, katerih skupna vrednost blaga presega 150 evrov, se poleg DDV plača tudi carina. Alkoholni in tobačni izdelki so izvzeti iz oprostitve, so sporočili s Carinske uprave Republike Slovenije (Curs).

»Poštnina do namembnega kraja se v celoti všteje v carinsko vrednost. Izjema je le blago v pošiljkah nekomercialne narave, pri katerih se poštne pristojbine ne vštejejo v carinsko vrednost. Pošiljke nekomercialne narave so pošiljke, ki jih fizične osebe iz tretjih držav pošiljajo fizičnim osebam v EU, so priložnostne, poslane brezplačno in vsebujejo samo blago za osebno rabo prejemnikov in njihovih družin,« so pojasnili.

DDV pri uvozu se obračuna od davčne osnove, ki jo sestavljata carinska vrednost blaga ter znesek carine in drugih dajatev, ki se plačujejo ob uvozu. DDV se glede na vrsto blaga obračuna po splošni stopnji 22 % oziroma znižani stopnji 9,5 %. Znižana stopnja DDV velja npr. za prehrambene izdelke, zdravila, knjige.

Ponaredke zadržijo in uničijo

Kupcem svetujejo, da prek pošiljatelja zagotovijo, da se v pošiljki nahaja račun (naročilo, izpis dražbe), ker se tako bistveno skrajša čas carinskega postopka (ni treba obveščati prejemnika pošiljke, naj dostavi podatke, potrebne za carinjenje) in prejemnik hitreje prejme pošiljko.

Cariniki se v poštnih pošiljkah srečujejo tudi s ponaredki blaga. Največkrat so to oblačila, obutev, sončna očala, ure, pa tudi zdravila za erektilne motnje, ki najpogosteje prihajajo iz Indije. »Kupci naj bodo pozorni na morebitne ponaredke blaga, saj lahko carina ob vstopu v EU tako blago zadrži, pozneje tudi odvzame in uniči. Če gre pošiljka v uničenje, naročnik blaga ostane brez vsega. Bistveno nižja cena izdelka kot v običajnih trgovinah prav gotovo nakazuje, da z blagom ni vse v redu. Pred naročanjem zdravil prek spleta naj kupci dobro preverijo, ali niso ponaredki. Taka zdravila imajo namreč dvomljive učinke ali zdravilnih učinkovin sploh ne vsebujejo, lahko pa so celo zdravju škodljiva,« so še zapisali na Cursu.

Povezane novice

Cariniki romunskemu vozniku zasegli skoraj 1500 litrov piva
20. marec ob 15:00
Prevoznik je povedal, da prevaža pivo iz Romunije v Italijo, vendar pri sebi ni imel poslovne dokumentacije.
Prijavi sovražni govor