Raziskava QUDAL: Slovenci visoko cenimo kakovost znamk

Povprečni Slovenec bi najraje uporabljal izdelke znamke Apple, poslušal Rolling Stones in šel na tekmo FC Barcelone.

tor, 06.05.2014, 10:41

Ljubljana − Povprečni Slovenec visoko ceni kakovost blagovnih znamk Apple, Rolling Stones, Modrijani in FC Barcelona, je med drugim pokazala prva slovenska raziskava kakovosti QUDAL, ki jo je izvedla švicarska raziskovalna hiša Icertias.

Če bi imeli na voljo neomejeno količino denarja, bi tako uporabljal izdelke Apple, poslušal bi Rolling Stones in Modrijane ter v živo spremljal tekme nogometnega kluba Barcelona.

V komercialni kategoriji so slovenski uporabniki spleta med najvišje in najbolj kakovostne ponudnike uvrstili podjetja Barilla, Nutella, Dr. Oetker, Samsung, Nivea, Adidas, SKB banka, Triglav in Mastercard.

Raziskava je bila marca narejena na podlagi spletnih anket, ki jih je izpolnilo 1200 slovenskih prebivalcev, starejših od 15 let. Anketiranci so odgovarjali na vprašanja, kaj bi kupovali in kaj bi uporabljali, če pri nakupu ne bi bili omejeni z denarjem.

Kdo je najkakovostnejši?

Celotna raziskava je v Sloveniji zajela več kot sto komercialnih in nekomercialnih kategorij, na primer najkakovostnejše mleko, najkakovostnejši avtomobil, najkakovostnejšega domačega glasbenega izvajalca idr.

Tako je na primer na vprašanje, kdo je po vaše najboljši športnik na svetu, najbolj pogost odgovor Tina Maze. Najboljši slovenski športni klub NK Maribor, najboljša glasbena skupina Modrijani in najboljši glasbeni izvajalec Jan Plestenjak.

Poleg ocene o najbolj kakovostnih produktih po različnih kategorijah raziskava pokaže še, kako slovenski potrošnik razmišlja o kakovosti in vrednotah, ki so mu dostopne.

Raziskava zato ne meri niti tržnih deležev niti moči neke blagovne znamke na trgu, ampak zgolj izkušnje in mnenja potrošnikov o tem, kaj jim za določene kategorije ponuja najvišjo raven kakovosti, so poudarili v organizaciji Icertias.

Povezane novice

Blagovne znamke Laškega s priznanji za kakovost
11. april ob 10:11
Pijače Pivovarne Laško in Pivovarne Union so na Monde Selection osvojile deset zlatih medalj in eno srebrno.
Prijavi sovražni govor