V nekaterih sadnih jogurtih kar sedem kock sladkorja

Test Zveze potrošnikov slovenije (ZPS):  V nekaterih sadnih jogurtih je sadja le za vzrorec.

Objavljeno
16. januar 2014 13.53
Sadna kupa. V Ljubljani 23.7.2013
Je. G., Delo.si
Je. G., Delo.si
Ljubljana - NA ZPS so pregledali 26 sadnih jogurtov in bili pozorni na vsebnost sestavin, predvsem sladkorja. Ugotovili so, da je v nekaterih 100 gramskih kar od 3 do 7 kock sladkorja.

Sadni jogurti vsebujejo občutno več sladkorja kot navadni.  V prejšnji številki revije VIP so pisali, da navadni jogurti vsebujejo od 3 do 5 gramov sladkorja (oziroma laktoze iz mleka) v 100 gramih. Tej številki se je najbolj približal eden izmed jagodnih jogurtov, namenjen otrokom, ki je po podatkih z označbe vseboval 8,6 grama sladkorja/100 g, preostali vzorci pa so vsebovali od 10 do 14 gramov sladkorja v 100 gramih, so napisali v sporočilu za javnost.

»Na prehranskem semaforju bi vsem sadnim jogurtom zasvetila oranžna luč,« je izpostavila dr. Tanja Pajk Žontar in dodala: »Glede na to, da običajno pojemo vsebino celega lončka jogurta naenkrat in ker so embalažne enote večje od 100 gramov (150−250 g), s sadnim jogurtom zaužijemo tudi primerno večjo količino sladkorja − od 15,9 do 35,5 grama sladkorja, kar pomeni približno 3 do 7 kock sladkorja. To pomeni, da bi ob upoštevanju dnevne energijske potrebe 1.500 kcal, ki (poenostavljeno) velja za otroke, pa tudi za odrasle, ki telesno niso dejavni, s sadnim jogurtom, ki vsebuje več sladkorja, zaužili kar polovico ali celo več »še varne« dnevne količine sladkorja.«

V 180-gramskem lončku lahko ena sama manjša jagoda

Na podlagi embalaže potrošniki marsikje upravičeno pričakujejo, da delež jagod ni ravno skromen. Kot pa so ugotovili na ZPS, iz označbe pogosto ni mogoče enostavno razbrati informacije, koliko sadja pravzaprav je v izdelku. »Količina sadja je pri nekaterih izdelkih označena kot odstotek sadja, pri nekaterih pa kot odstotek sadnega pripravka. V sadnem pripravku pa ni zgolj sadje, ampak so tudi druge sestavine, kot na primer sladkor, modificirani škrob, arome, barvila, zgoščen sadni sok .... In če je na označbi podrobno navedena sestava sadnega pripravka, tudi podatek o odstotku sadja v sadnem pripravku, ga lahko potrošniki tudi sami izračunajo,« poudarja dr. Pajk Žontarjeva in svetuje, da to tudi naredijo, »Kot primer naj navedemo vzorec, ki ima na označbi
zapisano, da vsebuje 15 % sadnega pripravka. Podrobnejši pogled razkrije, da je delež sadja v pripravku 35 %. S preprostim izračunom lahko ugotovimo, da jogurt pravzaprav vsebuje le 5,25 % sadja. In če še malo računamo, ugotovimo, da 5,25-odstotni sadni delež v 180-gramskem lončku jagodnega jogurta pomeni nekaj manj kot 10 gramov jagod, ali eno samo manjšo jagodo.«

Na ZPS menijo, da bi moralo biti na vsakem sadnem jogurtu jasno in nedvoumno zapisano, kolikšen je delež sadja v celotnem izdelku.

Konzervansi, barvila arome, ...

Sadni jogurti lahko vsebujejo aditive in arome. »Priznati je treba, da jogurtom dodajajo aditive tudi zaradi vse
zahtevnejših potrošnikov. Ti nočejo več kupovati sadnih jogurtov z milejšimi okusi, svetlih, zamolklih barv, jogurtov, na katerih se izloča sirotka, jogurtov, ki izrazito ne dišijo po svežem sadju, pa tudi ne tistih, ki v ustih ne dajejo »polnega«, kremasto-mazavega občutka. Pripisati vso krivdo za »dodatke« v sadnih jogurtih zgolj proizvajalcem, češ, »kaj vse nam ponujajo«, torej v tem primeru ni korektno,« meni dr. Pajk Žontarjeva. Sadni jogurti pa vsebujejo tudi sredstva za zgostitev in modificirani škrob, trije izmed vzorcev so vsebovali tudi konzervanse.