Združenje manager: Priznanje za življenjsko delo Cvetani Rijavec

Priznanje bodo za leto 2015 podelili Primorki, ki je soustvarjala kultne slovenske blagovne znamke, za njen prispevek k razvoju slovenskega gospodarstva.
Objavljeno
20. januar 2016 18.35
uho/ljubljanske mlekarne
M. F. K.
M. F. K.

Ljubljana - Prejemnica priznanja za življenjsko delo na področju managementa za leto 2015 je Cvetana Rijavec. Priznanje ji bodo pozno popoldne podelili na Januarskem srečanju Združenja manager v Ljubljani.

Na srečanju bo objavljeno tudi kdo bo nosilec priznanja Mladi manager leta. Nominiranca sta Gregor Rebolj iz podjetja Klika in Jernej Pavlin iz podjetja ORO MET. Podelili pa bodo tudi štipendije mladim managerskim talentom.

Od vodje kontrole kakovosti do predsednice uprave

Primorka Cvetana Rijavec sodi med slovenske managerje s prepoznavnimi in prebojnimi poslovnimi rezultati, ki so jih dosegla podjetja pod njenim vodstvom. Kemijska inženirka po izobrazbi in ljubiteljica kulture je soustvarjala kultne slovenske blagovne znamke in dala pečat razvoju slovenskega gospodarstva.

Cvetana Rijavec je svojo kariero začela v Šampionki Renče kot tehnolog v razvoju in vodja kontrole kakovosti. Po desetih letih je prestopila v ajdovski Fructal, kjer je hitro napredovala iz vodje kontrole kakovosti v tehnično direktorico, pri 39. letih pa je prevzela vodenje družbe.

Fructal Ajdovščina je postal njena velika poslovna ljubezen. Kot predsednica uprave se je spopadla z eno najtežjih nalog: obstojem podjetja. Fructal je v času osamosvojitve izgubil večino svojih nabavnih in prodajnih trgov ter velik del proizvodnih kapacitet. Prva zmaga je bila osvojitev ruskega trga leta 1992. Uspešno so pridobili tudi nove surovinske trge, zagnali novo proizvodnjo v Makedoniji in lastniško prestrukturirali podjetje. Po uspešni sanaciji je postal Fructal največji slovenski predelovalec sadja, prisoten na več kot 18 svetovnih trgih.

Leta 1998 je Združenje Manager Fructalu podelilo priznanje za ženskam prijazno podjetje, njegova prva dama pa je bila nominirana za Slovenko leta. Dve leti kasneje, ko je družba dosegla 60 milijonov evrov prometa in 2,3 milijonov evrov dobička, se je občina Ajdovščina Fructalu poklonila s petomajskim priznanjem za gospodarske dosežke.

Managerski dosežki v Lek Kozmetiki in Ljubljanskih mlekarnah

Po prodaji Fructala Pivovarni Union je Cvetana Rijavec odstopila kot predsednica uprave in vstopila v novo panogo: kozmetiko. Prevzela je nalogo preoblikovati Lekovo kozmetično enoto v samostojno podjetje in v njem ostala šest let.

V začetku leta 2007 je sprejela nov izziv: potegniti iz rdečih številk še eno živilsko podjetje. V samo dveh letih ji je uspelo s preoblikovanjem blagovnih znamk, racionalizacijo poslovanja in podvojenim izvozom skoraj 13-milijonsko izgubo Ljubljanskih mlekarn pretopiti v dobiček. Revija Manager ji je zato podelila priznanje Managerski izziv v kriznem vodenju. V osmih letih uspešnega predsedovanja je uspelo Rijavčevi pozicionirati alpsko mleko kot eno najbolj zaupanja vrednih slovenskih blagovnih znamk. Leta 2013 so bile Ljubljanske mlekarne prodane francoskemu Lactalisu, leta 2015 pa se je Rijavečeva poslovila z managerskega parketa.

Govori šest jezikov, piše pesmi in poje

Cvetana Rijavec, ki govori šest jezikov, je bila tudi članica Združenja evropskih mlekarjev, upravnega odbora GZS in upravnega odbora interesnega združenja živilske industrije pri GZS. Osem let je predsedovala sekciji managerk pri Združenju Manager, bila je svetnica v državnem svetu in dolgoletna predsednica moškega pevskega zbora Srečko Kosovel iz Ajdovščine. Rada potuje, osvaja gorske vrhe in raziskuje podvodni svet. Velika oboževalka matematike in ruskih literatov v krogu najožjih pušča močan vtis tudi s pisanjem modernistične poezije.