Popravek plač na SŽ s 1. januarjem 2015

Po dveh letih zategovanja pasov za tri odstotke nad izhodišče iz leta 2011.

Objavljeno
12. september 2014 17.44
jsu/ZELEZNICA
A. S., Gospodarstvo
A. S., Gospodarstvo

Ljubljana – S 1. januarjem 2015 se bodo na Slovenskih železnicah plače povišale za tri odstotke. Gre za prvo povišanje po letu 2011, ko je bil sicer sklenjen dogovor o 1,6-odstotni letni rasti plač, zaradi gospodarskega položaja pa potem ni bil nikoli udejanjen.

Še več. Med 1. majem 2012 in 31. decembrom 2013 je veljal dogovor, po katerem se delavcem s plačami, nižjimi od 619 evrov, te niso znižale, preostale pa so se: za štiri  odstotke tiste med 620 in 829 evri, za 4,5 odstotka plače med 830 in 1224 evri, še višje pa za pet odstotkov. Zaposlenim z individualnimi pogodbami so se plače v teh dvajsetih mesecih zmanjšale za 16 odstotkov. Slednji tudi dve leti niso dobili regresov, ostali pa v višini minimalne plače. Tudi božičnice, čeprav bi po nekaterih kazalnikih lahko, niso bile izplačane.

Po dogovoru iz leta 2011 bi morale plače do leta 2014 skupaj zrasti za sedem odstotkov, kar bi letni strošek dela po navedbah SŽ povečalo za 5,3 milijona evrov.Novi "dogovor o ukrepih na področju plač in drugih prejemkov in o kadrovskih ter drugih ukrepih" bo v prihodnjih letih pomenil pozitiven "skupni finančni učinek v višini 50,5 milijona evrov".

Dogovor ob tem določa, da so s tem poravnane vse obveznosti iz naslova plač za obdobje 2009-2014, vključno z nagradami zaposlenim za uspešnost iz poslovanja za pretekla leta. S tem je odpravljeno tveganje zahtevkov zaposlenih v višini 16,7 milijona evrov. Bodo pa zaposleni z najnižjimi plačami že pri plači za november 2014 prejeli enkratno izplačilo dela plače na podlagi uspešnosti poslovanja, za kar imajo SŽ po poslovnem načrtu zagotovljen 3,5 milijone evrov. Gre pravzaprav za dejanje solidarnosti, saj na SŽ v zadnjih letih uspešnosti popslovanja niso nagrajevali.

Na SŽ pa napovedujejo, da se bo zmanjševanje števila zaposlenih nadaljevalo v skladu z zastavljenim poslovnim načrtom in to "predvsem s pospešenim upokojevanjem vseh delavcev, ki izpolnjujejo pogoje za upokojitev, z vključevanjem delavcev v program reševanja presežnih delavcev in z drugimi socialno vzdržnimi oblikami reševanja morebitne prezaposlenosti, tako da ne bo prišlo do ugotavljanja trajno presežnih delavcev, ki bi prešli v odprto brezposelnost."

V letih 2014 in 2015 se bo število zaposlenih zmanjšalo za 754, kar pomeni zmanjšanje letnih stroškov dela za 24,7 milijona evrov, so še zapisali v SŽ. "Hkrati so predvidene notranje prezaposlitve in zaposlovanje perspektivnih mlajših delavcev, saj je povprečna starost zaposlenih na SŽ kar okrog 50 let."

Dogovor med drugim določa tudi skrajšanje odpovednih rokov presežnim delavcem s 150 na 80 dni, kar po navedbah SŽ pomeni zmanjšanje stroškov dela za 3,8 milijona evrov.