Almina sestra po duši

Thea Schreiber Gammelin: prva pregledna razstava o slikarki, sopotnici Alme M. Karlin

Objavljeno
21. oktober 2016 12.00
KULTURA Thea in Alma
Brane Piano
Brane Piano
Celje − Pod Celjskim stropom v Stari grofiji so v Pokrajinskem muzeju Celje odprli prvo pregledno razstavo o slikarki Thei Schreiber Gammelin, ki je v Celje prišla kot prijateljica slavnejše Alme M. Karlin, po njeni smrti pa tukaj tudi ostala.

Se spomnite Thee? je naslov razstave, ki bo na ogled do maja 2017, številni Celjani pa so na odprtju hiteli pripovedovati, da se tudi sami spomnijo nemške slikarke. Ena izmed obiskovalk je razstavo komentirala: »Dolg do Thee je zdaj poravnan. Doslej je bila po krivici spregledana in v senci svoje prijateljice Alme Karlin. V resnici je bila tudi ona izjemna osebnost.«

Na razstavi s podnaslovom Slikarka, pastorjeva hči, sestra po duši Alme M. Karlin, je na ogled nekaj manj kot petdeset originalnih Theinih likovnih del. Avtorica razstave, kustosinja Barbara Trnovec, je ob tej priložnosti dejala, da slikarska dela Thee S. Gammelin (1906−1988) razkrivajo nadarjeno mlado ustvarjalko. Je pa v njenem ustvarjanju mogoče prepoznati popoln preobrat, ki je nastal pod vplivom Alme in teozofije, potem pa se je slikarka po Almini smrti spet vrnila k portretu in krajini iz prvega obdobja svojega ustvarjanja.

Na razstavi predvajajo tudi dokumentarni film Barbare Trnovec, ki se je pogovarjala z 12 ljudmi, ki so Theo poznali oziroma srečevali, ter tako poskušala nekoliko osvetliti osebnost nenavadne ženske.

Etnologinja in kulturna antropologinja ter dobra poznavalka življenja in dela Alme M. Karlin je dve leti poglobljeno raziskovala in proučevala tudi njeno celjsko sopotnico in sostanovalko. Pokrajinski muzej Celje je razstavo o Thei S. Gammelin posvetil 110-letnici njenega rojstva in 85-letnici njenega prvega prihoda v Celje.

Hči nemškega protestantskega pastorja je po študiju slikarstva v Stockholmu po tem, ko je leta 1931 na radiu slišala za Almino knjigo Samotno potovanje, z njo navezala stike. Po nekaj obiskih se je k Almi v Celje priselila leta 1934. Bila je njena tajnica, lektorica, korespondentka, ilustrirala je nekaj njenih knjig ter vodila gospodinjstvo. Po Almini smrti je prestopila v katoliško vero, začela študirati na ljubljanski teološki fakulteti in si prizadevala za ustanovitev samostojne celjske škofije. Pokopana je na Svetini nad Štorami v skupnem grobu s svojo življenjsko prijateljico Almo Karlin.