1,8 milijarde evrov za kulturni program Ustvarjalna Evropa

Program Ustvarjalna Evropa bo podprl predvsem področja kinematografije, televizije, scenskih umetnosti in kulturne dediščine.

Objavljeno
23. november 2011 15.48
Posodobljeno
23. november 2011 15.55
T. L., Delo.si
T. L., Delo.si
Evropska komisija je danes predstavila nov program na področju kulture, ki ga bo predlagala za proračunski okvir obdobja 2014-2020, piše STA. Program Ustvarjalna Evropa bo zagotovil podporo vsem, ki delajo na področju kinematografije, televizije, scenskih umetnosti in kulturne dediščine. Na voljo naj bi imel 1,8 milijarde evrov proračunskih sredstev.

S programom želi Evropska komisija spodbuditi kulturno in ustvarjalno industrijo, ki je pomemben vir zaposlovanja in rasti v Evropi. Komisija je predlagala tudi dodelitev več kot 210 milijonov evrov sredstev novemu finančnemu jamstvenemu instrumentu, ki bi malim izvajalcem omogočil dostop do bančnih posojil v skupni višini do milijarde evrov. Okoli 60 milijonov evrov pa naj bi bilo namenjenih za sodelovanje na področju politik, za inovativne pristope k privabljanju občinstva in nove poslovne modele.

Predlog komisije naj bi zagotovil finančna sredstva za 300.000 umetnikov in zaposlenih na področju kulture ter za vsaj 2500 evropskih kinodvoran, ki bi omogočale, da bi bila vsaj polovica predvajanih filmov evropskih. Program bi podprl tudi distribucijo več kot 1000 evropskih filmov.

Program predvideva tudi podprtje prevodov več kot 5500 literarnih del ter omogoča usposabljanje številnim kulturnim organizacijam in strokovnjakom. Projekti, ki bi prejeli finančna sredstva iz programa, naj bi dosegli vsaj 100 milijonov ljudi.

»S to naložbo bomo pomagali tisočim v kulturnem in avdiovizualnem sektorju, da čim bolj izkoristijo enotni trg in pritegnejo novo občinstvo v Evropi in zunaj nje. Brez te pomoči bi bil vstop na nove trge zanje težaven ali celo nemogoč. Ustvarjalna Evropa spodbuja tudi kulturno in jezikovno raznovrstnost ter pomaga uresničevati cilje na področju zaposlovanja in trajnostne rasti iz strategije Evropa 2020,« je povedala evropska komisarka za izobraževanje, kulturo, večjezičnost in mlade Androulla Vassiliou.

O predlogu se bosta posvetovala Svet EU in Evropski parlament, ki bosta sprejela dokončni sklep o proračunskem okviru za obdobje 2014-2020, so sporočili iz predstavništva Evropske komisije v Sloveniji.