200 milijonov evrov za prenovo starodavnega mesta

Italija se je odločila, da se bo lotila prenove Pompejev potem, ko so se ostanki starodavnega mesta začeli rušiti po hudem deževju.

Objavljeno
14. april 2011 09.47
Posodobljeno
14. april 2011 09.47
T. L., Delo.si
T. L., Delo.si
Rim - Italija se je odločila, da se bo lotila prenove Pompejev potem, ko se je v starodavnem mestu po hudem deževju začeli rušiti ostanki mesta, ki ga je leta 79 zasul vulkanski pepel ob izbruhu bližnjega Vezuva. Izkopavanje starodavnega mesta izpod šest metrov pepela se je začelo v 18. stoletju. Pompeji so najbolje ohranjeno starorimsko mesto na svetu, spomenik je uvrščen tudi na Unescov seznam svetovne dediščine.

Po hudem deževju lansko jesen se je novembra najprej zrušila Hiša gladiatorjev, dobra dva tedna pozneje pa še zid v Hiši moralistov. Zaspan odziv zdaj že bivšega italijanskega kulturnega ministra Sandra Bondija je sprožil val kritik in ga prisilil k odstopu.

Ravno Pompeje si je novi minister za kuturo Ginacarlo Galan izbral za svoj prvi javni govor, ker naj bi predstavljal simbol Italije, tako v dobrem kot v slabem. ''V dobrem zato, ker nam Pompeje vsi zavidajo. V slabem pa zato, ker se moramo za njihovo vzdrževanje posebej truditi,'' je povedal.

"Postopna prenova je neizogibna, saj normalno vzdrževanje ni mogoče," je dejal Galan, ki namerava k projektu pritegniti zasebne vlagatelje in se opreti na evropske sklade. iz teh naj bi najprej prejeli 100 milijonov evrov težko finančno injekcijo, namenjeno italijanski južni regiji. Galan pa bo zaprosil še za dodatnih 100 milijonov evrov.

Pri prenovi bodo uporabili laserske skenerje, s katerimi bodo zbrali podatke za tridimenzionalni zemljevid starodavnega mesta.