Britanija Afganistanu vrnila dve toni ukradenih starin

Nekateri izmed predmetov so bili ukradeni med državljanskimi vojnami v Afganistanu v zadnjih dveh desetletjih.

pet, 20.07.2012, 18:00

London - Več kot dve toni težka pošiljka z 843 predmeti, ki so bili v preteklih desetletjih ukradeni in pretihotapljeni iz Afganistana v Veliko Britanijo, je varno prispela v Narodni muzej Afganistana v Kabulu, sta na novinarski konferenci v Kabulu potrdila afganistanski predsednik Hamid Karzaj in britanski premier David Cameron.

»Vračilo teh predmetov predstavlja znak zaupanja in napredek Afganistana na poti k normalizaciji,« je zatrdil britanski obrambni minister Phillip Hammond, piše STA.

Nekateri izmed predmetov, ki datirajo še v bronasto dobo, so bili ukradeni med državljanskimi vojnami v Afganistanu v zadnjih dveh desetletjih. Drugi predmeti so bili po nedovoljenih arheoloških izkopavanjih pretihotapljeni iz Afganistana, da bi jih prodali na mednarodnem črnem trgu.

Nekatere predmete so med poskusom tihotapljenja v Veliko Britanijo zasegli cariniki, druge pa je odkrila posebna enota londonske policije, specializirana za umetnine in starine.

Med najvrednejšimi predmeti so okrasni pohištveni dodatki iz prvega stoletja, znani kot agramska slonovina, in pomemben kipec Bude iz drugega ali tretjega stoletja. Te predmete so ukradli iz afganistanskih muzejev med državljansko vojno med letoma 1992 in 1994, ki je sledila umiku sovjetskih vojakov.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se