Britanija Afganistanu vrnila dve toni ukradenih starin

Nekateri izmed predmetov so bili ukradeni med državljanskimi vojnami v Afganistanu v zadnjih dveh desetletjih.

Objavljeno
20. julij 2012 18.09
T. C., Delo.si
T. C., Delo.si
London - Več kot dve toni težka pošiljka z 843 predmeti, ki so bili v preteklih desetletjih ukradeni in pretihotapljeni iz Afganistana v Veliko Britanijo, je varno prispela v Narodni muzej Afganistana v Kabulu, sta na novinarski konferenci v Kabulu potrdila afganistanski predsednik Hamid Karzaj in britanski premier David Cameron.

»Vračilo teh predmetov predstavlja znak zaupanja in napredek Afganistana na poti k normalizaciji,« je zatrdil britanski obrambni minister Phillip Hammond, piše STA.

Nekateri izmed predmetov, ki datirajo še v bronasto dobo, so bili ukradeni med državljanskimi vojnami v Afganistanu v zadnjih dveh desetletjih. Drugi predmeti so bili po nedovoljenih arheoloških izkopavanjih pretihotapljeni iz Afganistana, da bi jih prodali na mednarodnem črnem trgu.

Nekatere predmete so med poskusom tihotapljenja v Veliko Britanijo zasegli cariniki, druge pa je odkrila posebna enota londonske policije, specializirana za umetnine in starine.

Med najvrednejšimi predmeti so okrasni pohištveni dodatki iz prvega stoletja, znani kot agramska slonovina, in pomemben kipec Bude iz drugega ali tretjega stoletja. Te predmete so ukradli iz afganistanskih muzejev med državljansko vojno med letoma 1992 in 1994, ki je sledila umiku sovjetskih vojakov.