Delova tema: center Stožice in kulturna ponudba

V novem centru so na programu prejšnje sezone prednjačili glasbeni nastopi popularnih glasbenikov.

Objavljeno
09. avgust 2011 21.08
Posodobljeno
10. avgust 2011 08.00
Jela Krečič, kultura
Jela Krečič, kultura

Ljubljana – Z novo dvorano in stadionom Centra Stožice je Ljubljana dobila tudi prostor za izvedbo množičnih kulturnih in zabavnih prireditev. Sestavljanje programa poteka tako, da se organizatorji določene prireditve z izbranim datumom obrnejo na Šport Ljubljana, to je ljubljanski športni zavod za upravljanje športnih objektov in površin, ki so v lasti MOL.

»Zdaj v Javnem zavodu Šport Ljubljana ne sestavljamo programa. Organizatorji dogodkov se sami obračajo na nas z željo po organizaciji posameznega dogodka in določitvi njegovega datuma. Naš edini kriterij pri izvedbi je, da se datum kulturne prireditve ne prekriva z znanimi datumi športnih in komercialnih dogodkov,« je pojasnila Živa Kasagić, vodja za stike z javnostjo pri Športu Ljubljana.

Kulturno sezono je lani, 18. septembra, odprl večurni spektakel Notpadu lajv voditeljskega para Jurija Zrneca in Lada Bizovičarja, ki je na nov stadion privabil okoli 20.000 obiskovalcev. Od takrat je bilo poleg 79 športnih dogodkov v Stožicah na obeh prizoriščih tudi 17 kulturnih prireditev. Po besedah Kasagićeve so bili vsi ti dogodki dobro obiskani, koliko zaslužka so prinesli, pa vedo organizatorji posamičnih prireditev.

Od bolj razvpitih dogodkov v novi dvorani je odmeval koncert slavnega tenorista Joséja Carrerasa. Ob njegovem nastopu so se pojavile tudi kritike na račun ozvočenja in akustike v stožiški dvorani. »Zavedamo se, da je akustika v dvorani slaba in da je treba tovrstne težave čim prej odpraviti,« je na očitke odgovorila Kasagićeva. »Z zasebnim partnerjem (Grep) in projektanti Sadar Vuga na področju akustike aktivno sodelujemo in si prizadevamo, da bi bile težave čim prej odpravljene. Do zdaj smo težave z akustiko reševali z akustičnimi zavesami, prilagojeno postavitvijo ozvočenja in podobno,« je še pojasnila.

Nov center je omogočil tudi prireditve bolj hibridne narave, kot sta, denimo, prva predstavitev in nastop lipicancev v Ljubljani marca letos ter finale televizijske oddaje Slovenija ima talent. A na programu prejšnje sezone so vendarle prednjačili glasbeni nastopi priljubljenih glasbenikov.

Poudarimo lahko lani dobro obiskane koncerte tenorista Joséja Carrerasa in legendarnega pevca Leonarda Cohena ter priljubljenega Joea Cockerja. Junija letos je areno Stožice napolnil glasbenik Sting. V novih prostorih so se preizkusili tudi slovenski izvajalci. Od teh je treba omeniti Heleno Blagne, ki je 29. marca v polni areni Stožice zapela z dunajskimi dečki. Na stožiški stadion pa je 18. junija skupina Siddharta privabila 10.000 obiskovalcev.

Po besedah Žive Kasagić so z dosedanjim kulturnim programom v centru Stožice zadovoljni, pričakujejo pa še več nastopov svetovno znanih izvajalcev.