Divje babe za spomenik državnega pomena

Poslanec SD Samo Bevk je na vlado naslovil pobudo, da arheološko najdišče na Cerkljanskem razglasi za spomenik.

tor, 21.08.2012, 18:00

Ljubljana - Poslanec SD Samo Bevk je na vlado naslovil pobudo, v kateri predlaga, naj v skladu z zakonom o varstvu kulturne dediščine razglasi arheološko najdišče Divje babe na Cerkljanskem za spomenik državnega pomena. Divje babe veljajo za eno najpomembnejših najdišč stare kamene dobe na svetu. Znane so po neandertalčevi piščali, ki so jo odkrili leta 1995.

Arheološko najdišče Divje babe leži nad reko Idrijco pod robom Šebreljske planote na Cerkljanskem. Odkrito je bilo leta 1978 in v letih od 1980 do 1999 sistematično raziskano do globine 9,5 metra.

Najdišče je staro od 35.000 do več kot 80.000 let. Najpomembnejša najdba, ki so jo odkrili v jami, je koščena piščal, ki velja za najstarejše glasbilo; njena starost je ocenjena na 50.000 do 60.000 let. Starejše in nič manj pomembne od nje pa so najdbe koščenih konic. Glede na veliko starost piščali in konic gre zelo verjetno za izdelke neandertalca, v svoji pobudi pojasnjuje Bevk.

Zanimanje za to arheološko najdišče se je bistveno povečalo, tudi v svetovnem merilu, po letu 1995, ko je bila najdena znamenita neandertalčeva piščal. Piščal je vsaj 15.000 let starejša od preostalih znanih paleolitskih koščenih piščali, ki jih pripisujejo anatomsko modernemu človeku.

Po podatkih iz registra nepremične kulturne dediščine je bilo arheološko najdišče Divje babe z odlokom o razglasitvi arheološkega jamskega paleolitskega najdišča Divje babe I razglašeno za spomenik lokalnega pomena. Od te razglasitve je minilo že 15 let, v tem obdobju pa so na podlagi znanstvenih ugotovitev bistveno razširili vedenje in pomen najdišča, poudarja opozicijski poslanec.

Zaradi navedenega vladi predlaga, naj najdišče razglasi za spomenik državnega pomena. Obenem pa jo skupaj s pristojnim ministrstvom poziva, naj finančno podpre nadaljevanje arheoloških izkopavanj in raziskovanj, saj se glede na predvidevanja strokovnjakov v njem nahaja še veliko neprecenljivega arheološkega gradiva, morda celo ostanki neandertalca.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se