Dve izmed dvanajsterice evropskih nagrad za kulturne inovacije v Slovenijo

V Bruslju so danes v okviru Evropskega kulturnega foruma prvič podelili nagrade za inovacije na področju tehnologije za spodbujanje kulture.

Objavljeno
04. november 2013 17.31
Slovenija, Maribor, 01.01.2011. Maribor, Evropska prestolnica kulture 2012 (EPK). Foto: Uros HOCEVAR/Delo
V. U., STA
V. U., STA

Današnje dogajanje v Bruslju je nekatere Slovence gotovo razveselilo.

V belgijski prestolnici so namreč v okviru Evropskega kulturnega foruma prvič podelili nagrade za izjemne inovacije na področju informacijske in komunikacijske tehnologije za spodbujanje kulture, imenovane diversity Awards. Med več kot 250 predlaganimi idejami so izbrali 12 zmagovalnih in med njimi sta kar dve slovenski: StoryGuides - Evropa skozi legende in Yugo.

Nagrade so sicer podelili v štirih kategorijah: kulturno ustvarjanje, širjenje kulture, dostop do kulture in mlada kultura, obe nagrajeni slovenski ideji pa sodita v kategorijo širjenje kulture.

Tri nagrade so sicer dosegli Britanci, dve tudi Nemci, po eno pa Nizozemci, Španci, Grki, Italijani in Francozi.

Nagrada? Individualno strokovno usposabljanje na področju razvijanja poslovnih načrtov, pravnih vprašanj, pridobivanja sredstev, trženja in mreženja. Cilj je pridobiti sredstva in stranke za nagrajeno zamisel in jo tako preoblikovati v trajnostni projekt, izdelek ali storitev, torej z njo tudi prodreti na trgu.

Osnovni koncept obeh nagrajenih slovenskih idej je upor proti bombardiranju z množico informacij vselej in povsod, iskanje odgovora na vprašanje, kako se prebiti skozi poplavo odvečnih podatkov do tistega, ki ga res želimo, ter kako pri tem čim bolje izkoristiti tehnološki napredek, na primer uporabo mobilnega telefona.

Ena od nagrajenih slovenskih idej je StoryGuides - Evropa skozi legende; snovalci so Matjaž Kotnik, Mitja Čander in Uroš Ahačič. Gre za nadgradnjo ideje, uporabljene v okviru evropske prestolnice kulture na primeru Maribora - preko legende otrokom približati zgodovino mesta.

Gre za to, da se »iz zgodovine naredi zgodbo«, kar je ne samo za otroke, temveč tudi za odrasle, bolj zanimivo od suhoparnih letnic in drugih podatkov, je pojasnil Kotnik. Najprej so skozi legendo predstavili Maribor, sedaj je na vrsti španska Ronda, med drugim znana po koridah, morda bo naslednji Bruselj.

Kotnik med drugim razume nagrado kot priznanje, ki odpira vrata. To ni finančna nagrada, temveč nagrada, ki omogoča pomoč evropskih strokovnjakov, ki se ukvarjajo z aplikacijami, kulturo in poslom ter nudijo pomoč pri prodiranju na trgu in mreženju, je pojasnil.

Dejstvo, da sta med 12 nagrajenci kar dve slovenski ideji, je po Kotnikovih besedah »precej veliko priznanje slovenski ustvarjalnosti«, saj so prijave deževale iz vseh 28 članic EU, med katerimi je večina večjih od Slovenije.

Druga nagrajena slovenska ideja je aplikacija Yugo, ki so jo ustvarili Zarja Vintar, Ljupčo Todorovski, Vlatka Ljubanović, Jana Jazbec, Aleksander Srdić in Sara Grabnar. Kaj konkretno ponuja? »Na primer, danes zvečer sem v Bruslju in aplikacija se je do zdaj naučila, kateri filmi me zanimajo, pozna moj urnik za danes in zame bo izbrala primeren film,« je pojasnil Todorovski.

Glavna prednost je, da nismo portal, na katerem gledaš in filtriraš dogodke, ampak izberemo in predlagamo en sam dogodek. Izbor ni naključen, temveč prilagojen uporabnikom. Pri projektu sta dva tehnična izziva - kako narediti bazo dogodkov, ki mora biti globalna in opremljena z vsemi meta podatki, ter kako narediti ustrezen profil uporabnikov, pa je pojasnila Vintarjeva.

»Kar se idej tiče, očitno nimamo problemov,« je Vintarjeva komentirala dejstvo, da sta med 12 nagrajenci dve slovenski ideji. Na vprašanje, ali je to zgolj zasluga dobrih posameznikov ali je zaslužno tudi spodbudno slovensko okolje, pa je Todorovski odgovoril: »Ena lastnost tega okolja je, da nas gotovo spodbudi, da gledamo tudi na priložnosti zunaj.«

Evropski kulturni forum, ki združuje 1200 kulturnih ustvarjalcev in oblikovalcev politike, sicer poteka od danes do srede v bruseljskem kulturnem vozlišču Bozar.