EPK 2012: Portugalci v navidezni prednosti

Guimarães bo za obnovo mesta, programe in promocijo namenil kar sto deset milijonov evrov.

Objavljeno
03. januar 2012 13.33
Peter Rak, Maribor
Peter Rak, Maribor
Portugalski Guimarães bo vsekakor zelo konkurenčen Mariboru in partnerskim mestom. S projektom EPK imajo veliko več izkušenj od Slovenije, saj sta ta naziv že nosila Lizbona in Porto, napake teh dveh mest – največ očitkov je bilo namenjenih spektakelskemu konceptu in prevladi uvožene produkcije – so poskušali popraviti z drugače zasnovanim programom. Peter Rak

Kar sedemdeset milijonov evrov so Portugalci vložili v obnovo mesta, ki je z enim najbolje ohranjenih srednjeveških mestnih jeder tudi sicer privlačna turistična destinacija. Stavbni fundus, uvrščen na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine, je bil zaradi zasnove, predvsem pa zaradi nedotaknjenosti skozi stoletja, vzor tako za portugalska mesta kot za njihove čezmorske kolonije. Mesto velja za zibelko portugalske nacionalne identitete in državnosti, med osrednje arhitekturne spomenike sodijo srednjeveški grad, romanska cerkev São Miguel do Castelo, gotska cerkev in samostan Nossa Senhora da Oliveira, palača vojvod Bragança, mestna hiša iz 16. stoletja ter celoten kompleks plemiških in meščanskih hiš, ki je kljub nekaterim urbanističnim posegom v preteklem stoletju večinoma ohranil prvoten značaj.

Portugalci se niso odločili za novogradnjo, ves denar so namenili obnovam in adaptacijam, in zdaj imajo zelo soliden nabor prizorišč tako na prostem kot v historičnih stavbah. Osrednje kulturno središče je obnovljena Vila Flor z dvema dvoranama, galerijo in zunanjim avditorijem, pomemben razstaviščni center je São Mamede, obnovili in razširili so osrednji mestni muzej Alberto Sampaio, prav tako arheološki muzej Martins Sarmento, za velike prireditve na prostem so preuredili nekdanjo tržnico, s projektom CampUrbis so dogajanje razširili na območje univerzitetnega kampusa, predvsem so veliko časa in denarja namenili rekonstrukciji nekdaj industrijskega predela mesta.

Ureditev starih 
tovarniških prostorov

V Guimarãesu je včasih prevladovala usnjarska obrt, od trinajstih tovarn in manufaktur – najstarejša je iz 16. stoletja – jim je za novo namembnost uspelo urediti tri, pri čemer so enakovredno sodelovali mesto, kulturne institucije in univerza. V nekdanji tovarni Ancora bo tako poslej znanstveni center, v tovarni Ramada inštitut za oblikovanje, povezan z univerzitetnim študijskim programom in portugalsko agencijo za oblikovanje, v nekdanji tovarni Freitas & Fernandes pa center Plarforma umetnosti. Načrti za revitalizacijo so dolgoročni, v naslednjih dvajsetih letih bodo za kulturne in znanstvene namene uredili celoten do zdaj zelo zapostavljen mestni predel, pri čemer večino denarja pričakujejo iz evropskih skladov.

Mladi in kreativna industrija

Tudi za program imajo Portugalci na voljo več denarja, in sicer petindvajset milijonov evrov. Organizacijski tim – v njem so poleg domačinov tudi tujci, program City, ki velja za enega najpomembnejših, vodi Britanec Tom Fleming, ki ima že veliko izkušenj pri vodenju projektov EPK po Evropi – je v ospredje postavil predvsem lokalne in nacionalne avtorje različnih zvrsti in žanrov, veliko poudarka so namenili mladim, predvsem pa razvoju tako imenovane kreativne industrije, ki naj bi Guimarãesu zagotovil preobrazbo in dolgoročno spremenil značaj tega doslej predvsem industrijskega središča.

V Guimarãesu bodo sicer letos gostovali tako eminentni umetniki, kot so pisatelj in esejist Mario Vargas Llosa, francoski režiser Jean-Luc Godard ter britanski režiser Peter Brook, ki bo pripravil poseben projekt za EPK, vendar je težišče, kot rečeno, predvsem na domačih umetnikih. Tuji bodo praviloma gostovali po sistemu artists in residence, torej bodo v mestu ostali vsaj en mesec in bodo z delavnicami in predavanji skušali pustiti globljo sled kot zgolj z enkratnimi nastopi. Program so razdelili v štiri osnovne sklope in sicer na glasbo, gledališče, umetnost, film in arhitekturo, slednja vključuje številne urbane umetniške intervencije v različnih mestnih predelih.

Opera za vse

Guimarães bo tako imel rezidenčni EPK simfonični orkester, ki bo med drugim krstno izvedel kar štirinajst del, naročenih za EPK, ob tem pa še orkester, sestavljen iz glasbenikov mlajših od enaindvajset let, in orkester najmlajših glasbenikov, ki še niso dopolnili dvanajst let. Ob klasični glasbi bo v ospredju tradicionalna portugalska glasba, alternativni projekti, rock, underground, predvsem pa jazz, saj ima guimarãeški jazz festival zelo dolgo tradicijo. Namen glasbenih programov niso zgolj koncerti na klasičnih lokacijah, v mestu naj bi glasba vse leto odmevala na različnih prizoriščih, od šol in bolnišnic do trgov in trgovin, eden od projektov, ki naj bi klasično glasbo približali množicam, je program Opera za vse.

Na področju gledališča so ustanovili Gledališki studio, s projektom Teritorij Teater bodo skušali na poljuden način predstaviti najpomembnejša gledališka dela in animirati novo občinstvo (eden od najpomembnejših kreatorjev tega programskega sklopa je Peter Brook), s festivalom Gil Vicente pa bodo predstavili najnovejša dramska dela ter z uprizoritvami osvetlili sodobne performerske prakse. Na področju vizualne umetnosti bodo ob razstavah izpostavili fenomen kuratorstva ter na to temo pripravili niz delavnic in predavanj, arhitekturo bodo med drugim predstavili skozi prizmo eksperimentalnega dela britanskega studia Archigram, na področju fotografije in filma pa bodo ob gostujočih razstavah in projekcijah spet največ pozornosti namenili domačim avtorjem.

Tekma med Guimarãesom in Mariborom pri privabljanju gostov bo, kot kaže, ostra, vendar so v prednosti Portugalci, ki bodo za promocijo v tujini namenili osem milijonov evrov, kar je štirikrat več kot Maribor. Vendar mesti ne bosta zgolj tekmeca, temveč bosta tudi sodelovala. Nekateri skupni projekti so že pripravljeni, med drugim bodo izdali dvojezično antologijo najpomembnejših slovenskih in portugalskih pesnikov 20. stoletja, sodelovanje bo potekalo tudi na področju glasbe, likovne umetnosti in gledališča, ne nazadnje bo skupna točka tudi nogomet, saj je Zlatko Zahovič svojo profesionalno nogometno pot začel prav v Guimarãesu in je bil imenovan za ambasadorja tega mesta za programe EPK.