Iz Nacionalne galerije v Atenah ukradli Picassovo sliko

Zgodaj zjutraj so ukradli sliko, ki jo je španski umetnik podaril Grčiji, in še dve drugi pomembni umetnini.

Objavljeno
09. januar 2012 19.08
T. C., Delo.si
T. C., Delo.si
Atene - Iz Nacionalne galerije v Atenah so danes zgodaj zjutraj ukradli sliko, ki jo je španski umetnik Pablo Picasso (1881-1973) podaril Grčiji, in še dve drugi pomembni umetnini. Olje na platno z naslovom Ženska glava (1939) je umetnik podaril Grčiji leta 1949 kot priznanje grškega odpora proti nacistični okupaciji, piše STA.

Ukradli so tudi delo z naslovom Mlin, oljno sliko iz leta 1905, na kateri je nizozemski slikar Piet Mondrian (1872-1944) upodobil mlin na veter, ter risbo z naslovom San Diego de Alcala, ki jo je v 16. stoletju ustvaril italijanski umetnik Guglielmo Caccia, bolj poznan pod imenom Moncalvo.

Tat ali več tatov naj bi pokvarilo alarmni sistem in s silo odprlo vrata na zadnjem delu stavbe. Paznik v muzeju je policiji povedal, da je alarm nehal delovati le malo pred 5. uro zjutraj in da je videl silhueto osebe, ki je stekla iz stavbe. Stekel je za njo, ta pa je na tla odvrgla sliko, Mondrianavo Krajino, nastalo okrog leta 1905.

Vlom je trajal le okoli sedem minut. Policija je še sporočila, da so stražarja že zvečer zmotili alarmi, ki so se sprožali ob različnih vratih v poslopje, ko pa je šel pogledat, ni bilo v galeriji nikogar.

Kraja umetnin se je zgodila na zadnji dan razstave z naslovom Neznani zakladi, v katero so bile vključene tudi grafike Dürerja in Rembrandta. Po koncu razstave naj bi galerija zaprla vrata zaradi prenove.

Nacionalna galerija v Atenah sicer hrani obsežno zbirko grške umetnosti, pa tudi renesančna dela, med njimi dela grško-španskega slikarja El Greca.