Jama Altamira znova odprta za javnost

Znamenito špansko jamo s prazgodovinskimi poslikavami bodo jutri poskusno odprli za obiskovalce.

Objavljeno
26. februar 2014 10.31
Posodobljeno
26. februar 2014 11.00
V. U., Delo.si, STA
V. U., Delo.si, STA

Jama Altamira na severu Španije, ki se ponaša z znamenitimi prazgodovinskimi jamskimi poslikavami, bo od četrtka poskusno odprta za obiskovalce. Njihovo število – jamo bodo lahko obiskali le v manjših skupinah – bo zaradi možnosti povečanja vlage v jami in širjenja mikroorganizomv po pisanju francoske tiskovne agencija AFP močno omejeno.

Ker je povečana vlaga v jami, ki je bila posledica velikega števila obiskovalcev, poškodovala risbe, je bila jama med letoma 1977 in 1982 prvič zaprta za obiskovalce. Po novih poškodbah, ki so nastale kljub omejitvi števila obiskovalcev, so jamo leta 2002 ponovno zaprli.

Januarja pa so se na skladu, ki upravlja jamo – ta se nahaja v kraju Santillana del Mar v Kantabriji in je vpisana na Unescov seznam kulturne dediščine –, odločili, da jo ponovno poskusno odprejo za obiskovalce. Vanjo bodo do avgusta vsak teden dovolili vstopiti skupinici petih ljudi, ki se bo v jami lahko mudila 37 minut. Nato bodo ocenili učinek, ki so ga obiskovalci imeli na jamske slikarije.

Prvo skupino obiskovalcev bodo naključno izbrali izmed obiskovalcev bližnjega muzeja, so po pisanju AFP sporočili iz španskega ministrstva za kulturo. Izbrani obiskovalci bodo morali v jami nositi posebna oblačila, maske in obuvala.

Jamo je leta 1868 po naključju odkril lovec. V njej so našteli 260 jamskih risb, ki izvirajo iz starejše kamene dobe in so stare več kot 14.500 let. Prevladujejo živalski liki, najti pa je tudi abstraktne risbe z neznanim pomenom.