Kaj početi s seksom?

Danes v Atriju ZRC mednarodna debata o zimzeleni temi seksa z Žižkom, Dolarjem in gosti iz tujine.

Objavljeno
27. maj 2014 14.57
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Atrij ZRC SAZU je pravkar prizorišče mednarodne debate Kaj storiti s seksom?, lepo ubrane s spomladansko prebujo. Besede s filozofskim predznakom tečejo o seksu, v njihovo izmenjavo so vpleteni Mladen Dolar, Alenka Zupančič Žerdin in Slavoj Žižek, v goste pa sta prišla še Aaron Schuster in Oxana Timofeeva.

Srečanje v obliki kolokvija so si zamislili v tukajšnjem Društvu za teoretsko psihoanalizo, za izhodišča pa mu postavili kratki esej Anti-sexus, ki ga je leta 1926 napisal ruski pisatelj Andrej Platonov. Gre za satirični esej, predstavljen kot prevod propagandne brošure za seksualni pripomoček, namreč množično proizvajani masturbatorni stroj, ki ga hoče velika zahodna kompanija plasirati na sovjetskem tržišču.

Brošura hvali to novo iznajdbo, ker da bo osvobodila ljudi od vseh težav seksualnosti in tako po eni strani povečala produktivnost, po drugi strani pa omogočila, da se bodo ljudje srečno predajali duhovnim sferam.

Kaj se je zgodilo zatem? V sodobnem kapitalizmu je seksualna ekonomija znova problem, le da so zastavki drugačni, zapišejo. Gibljejo se med široko seksualno emancipacijo na ravni privatnih in individualnih svoboščin v zahodnih državah ter puritanizmom in naraščajočimi prepovedmi v deželah, kot je Rusija; med težnjo k poblagovljenju ugodja v »družbi uživanja« in aseksualnostjo kot individualno izbiro, naveličanostjo in izogibanjem ljubezenskim odnosom.

Kaj pa če je seksualna osvoboditev, splošna emancipacija uživanja, ultimativna »anti-sexus« strategija našega časa?

To ni edino vprašanje, aktualno na kolokviju. V sporočilu za javnost so jih dodali še nekaj. Kaj storiti s seksualno razliko? Kaj storiti s seksualno indiferenco? Je sploh mogoče osvoboditi seksualnost? Ali lahko seksualnost osvobaja? Se je mogoče – ali se je treba – osvoboditi od seksualnosti? Zakaj je seksualnost tako edinstvena zagata človeške eksistence?

Po kakšen odgovor se je v Atrij ZRC SAZU, kjer se je kolokvij začel že dopoldne, mogoče odpraviti še do 17.30, ko se bo izpel.