Kolišča na Ljubljanskem barju na Unescovem seznamu

Slovenija je prejela certifikat Unesca za vpis prazgodovinskih kolišč okoli Alp na Unescov seznam svetovne dediščine.

Objavljeno
12. september 2011 19.45
Posodobljeno
12. september 2011 20.06
Ta. C., Delo.si
Ta. C., Delo.si
Predstavnikom Avstrije, Italije, Nemčije, Francije, Slovenije in Švice je v arheološkem muzeju Latenium v švicarskem Neuchatelu certifikate podelil direktor Unescovega Centra za svetovno dediščino Kishore Rao.

Petkove slovesnosti so se udeležili generalna direktorica direktorata za kulturno dediščino na ministrstvu za kulturo Damjana Pečnik, nacionalna strokovna koordinatorka za svetovno dediščino Unesca Špela Spanžel, z občine Ig župan Janez Cimperman in Marica Zupan, Špela Karo iz Zavoda za varstvo kulturne dediščine RS in veleposlanik Slovenije v Švici Bojan Grobovšek, povzema STA.

Prazgodovinska kolišča okoli Alp zajemajo izbor 111 od skupno le 1000 znanih arheoloških najdišč kolišč v šestih državah okoli Alp. Spomeniško območje sestavljajo ostanki prazgodovinskih koliščarskih naselbin iz obdobja od 5000 do 500 pr.n.št., ki se nahajajo pod vodo, na obrežjih jezer, vzdolž rek ali v močvirjih, kar omogoča izjemne pogoje za ohranitev organskih snovi, kot so les, tkanine, ostanki rastlin in okostja.

Skupen projekt nominacije je vodila Švica. Prazgodovinska kolišča okoli Alp so del svetovne dediščine od junija letos, iz Slovenije pa sta vključeni dve skupini kolišč na Ljubljanskem barju. Sodelovanje držav pa se z vpisom ni končalo. Nadaljnje aktivnosti, predvsem upravljanje s spomeniškim območjem, bodo potekale v okviru mednarodne koordinacijske skupine pod vodstvom Avstrije. V Sloveniji vse aktivnosti koordinira ministrstvo za kulturo v sodelovanju z občino Ig in Krajinskim parkom Ljubljansko barje ter drugimi strokovnimi institucijami.