Konec britanske bitke za kraljeve kosti

Epilog bitke za ostanke Riharda III., znanega iz Shakespeara, na britanskem sodišču: ostali bodo v Leicestru.

Objavljeno
28. maj 2014 13.32
Posodobljeno
28. maj 2014 15.00
BRITAIN-ROYALS-HISTORY
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Znan je sodni epilog bitke za ostanke angleškega kralja Riharda III. (1452–1485), ki so jih predlanskim odkrili pod avtomobilskim parkiriščem v Leicestru in lani dokončno potrdili, da pripadajo monarhu, ki je v poznem 15. stoletju vladal vsega dve leti, v naslednjih stoletjih pa obveljal za enega bolj preziranih monarhov na otoškem prestolu ob izteku srednjega veka.

Gotovo tudi zaradi istoimenske klasične drame Williama Shakespeara, v kateri sprva kot vojvoda Gloucesterski, zatem pa kot Rihard III. spletkari, hujska in mori, vse dokler se bridka smrt na bojišču ne oglasi tudi pri njem. Zimzeleni citat »Vse kraljestvo dam za konja« pripada prav njemu.

Shakespeare je ustvarjal v času dinastije Tudor, zmagovalke nad Plantageneti, katere zadnji predstavnik je bil prav Rihard III. iz hiše York, ki je bila veja te rodbine, tako da temna podoba kralja v drami ne preseneča, sicer pa je umrl že v starosti 32 let kot poraženec v bitki na Bosworth Fieldu, ki je bila odločilna v tridesetletni krvavi vojni dveh rož (oziroma vrtnic) za angleško krono med rodbinama Lancaster in York. Bil je zadnji angleški kralj, ki je umrl v bitki.

Sodni boj za kosti

Zaradi tega konteksta – rodbina York, ki ji je pripadal Rihard III., je vojno izgubila, sledil je vzpon Tudorjev – so ga pokopali brez velikega pompa in kraj njegovega groba je bil neznan več kot pol tisočletja, vse do odkritja v Leicestru, na točki, kjer je nekoč stala minoritska cerkev, ki so jo pod Tudorji razpustili in zravnali z angleško zemljo.

Odkritju je sledila bitka današnjega Yorka za kosti. V okolju, kjer je Rihard III. odraščal, so namreč za ta namen ustanovili skupino z nazivom Plantagenetska zveza, katere člani so trdili, da so daljni sorodniki kralja in si v tej vlogi prizadevali za njegov ponovni pokop v Yorku. A pred sodniki niso bili uspešni, kralj bo ostal v Leicestru. »Čas je, da kralju Rihardu III. dodelimo časten pogreb in naposled mir,« so izjavili na sodišču, o njihovi odločitvi pa Phys.org poroča v članku z duhovito parafrazo v naslovu, ki se glasi Moje kraljestvo za grob.

A kralja tokrat ne bodo pokopali na parkirišču, temveč v mestni katedrali. Kdaj natanko in s kakšnim protokolom, še niso izdali.