Lišpanje kulturnih hiš

Večje investicije v kulturno infrastrukturo: Vipolže, Narodna galerija, SNG Drama Ljubljana, Cankarjev dom.

Objavljeno
03. julij 2013 18.32
Mala drama,prenova,Ljubljana Slovenija 28.06.2013
Maja Megla, kultura
Maja Megla, kultura

V nekaterih kulturnih hramih je v teh dneh prašno. Tam brusijo, varijo, žagajo in premeščajo betonske talne plošče ipd. Letos bodo prenavljali na štirih lokacijah. Od teh je treba izpostaviti dve, ki bosta končani že do jesenske sezone. Obiskovalci bodo v Cankarjevem domu dobili nove stole, SNG Drama bo svoji manjši dvorani nadela novo podobo.

Mala drama

»Mala drama je bila zaprta zaradi priporočil požarnovarnostnih služb, ker ni ustrezala predpisom,« je povedal novi ravnatelj SNG Drame Ljubljana Igor Samobor. Zaprli so jo 12. aprila letos. Že pred tem so prosili za sredstva za njeno prenovo in letos so jih tudi dobili, 700.000 evrov za investicijsko-vzdrževalna dela. Ker pa so namenjena še drugim sanacijam v stavbi, denarja za celotno prenovo Male drame ni dovolj. Zato jo bodo obnovili v dveh fazah. Prvo fazo bodo izvedli letos, drugo pa pozneje.

V prvi fazi načrtujejo popolno prenovo prostora. Uredili bodo foaje, sanitarije, preuredili dvigalo in stopnice, v dvorani pa bodo namestili nove stole, naredili tribune in nove vhode vanjo, tako da bo sodobnejša in za uporabo z obnovljeno klimatsko napravo prijaznejša. »Pazili smo tudi, da dvorana ne bi izgubila 'karakterja',« je dodal Samobor. Druga faza bo na vrsti, ko bo zanjo denar.

Drama kot celota

Od tod bodo sledili novi koraki, ki jih bo SNG Drama naredila z novim ravnateljem: to je priprava nove vizije in idejnega projekta za celotno prenovo Drame, sedanjega prizidka in tudi rekonstrukcijo stare dvorane. Potrebujejo večje vadbene dvorane, ker je produkcije čedalje več; zdaj morajo v vadbeni dvorani predstavo namreč pripraviti do konca. Tudi predstave so vse bolj tehnično zahtevne. »V zadnjih dvajsetih letih nihče ni vlagal v vzdrževanje, ker se je čakalo na celovito obnovo SNG Drame, to pa se hiši pozna. Pred dnevi je s fasade odpadel kos cementa in padel na avto,« opozarja Samobor. »Hiša je v katastrofalnem stanju. Delovne razmere ne ustrezajo nobenim predpisom več. Delamo v prostorih, ki so poleti prevroči in pozimi premrzli, v njih ni dovolj vlage ali je je preveč, ni dovolj kisika. Inšpektor bi nam lahko vsak dan zaprl hišo. Idej, kako naprej, je veliko. Med njimi je tudi ta, da bi novo Dramo zidali kje drugje. To hišo, kar koli bo že v njej, je treba spraviti v red. Dokler pa smo v njej, moramo skrbeti, da bo za nas funkcionalna. Drama ima svojo pozicijo in tradicijo. Treba je temeljito premisliti, v kaj se gledališče razvija in kaj potrebujemo: ali novo stavbo ali to, ki je, vendar spremenjeno.«

Nacionalni program za kulturo predvideva, da se bo Drama obnavljala do leta 2016, tokratna prenova Male drame naj bi bila končana do 15. septembra. Prva slovesna premiera bo 5. oktobra.

Še dve pridobitvi

Od infrastrukturnih posegov, ki se bodo še nekaj časa vlekli, je treba poudariti širitev Narodne galerije v prostore telovadnice Športnega društva Narodni dom, kjer bo velika razstavna dvorana, s prenovo pa bo ta nacionalna institucija pridobila več prostorov za svoje zbirke, večje depojske prostore ter ustreznejše konservatorske in restavratorske razmere. Obnova čaka tudi vilo Vipolže na Primorskem, končati bi jo morali do konca tega leta. V gradu bo večkulturni center.

V novo kulturno umetniško sezono bo vstopil tudi zgledno urejen Cankarjev dom (CD). Letošnja naložba je sklepna faza prenove notranjosti največje kulturne institucije pri nas, ki se je začela že pred leti.

Za prenovo dvoran je natančneje poskrbel arhitekt Tomaž Krušec. Upošteval je smernice, ki jih je postavila komisija štirih arhitektov (Meta Hočevar, Majda Kregar, Maja Ivanič in Maruša Zorec) na predlog Društva arhitektov in v sodelovanju z Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Iskali so rešitve med funkcionalnostjo in ohranjanjem kulturne dediščine Ravnikarjevega arhitekturnega bisera. »Z gospodom Ravnikarjem sem sodeloval že pri nastajanju Cankarjevega doma in je bil za pripombe uporabnika zelo dovzeten,« pravi Saša Kranjc, tehnični direktor CD. »Tudi sam iščem kompromis med tem, kar bi mi sami radi, to je udobnost za obiskovalce, in tem, kar določa arhitekturna stroka.« Rezultat je, da so stare stole, ki so delo Majde Kregar, zamenjali z njenimi novimi stoli.

Časa le 40 poletnih dni
Letošnja investicija je vredna dva milijona evrov in bo posegla še v nekaj nevidnih vzdrževalnih del. Za Linhartovo dvorano bodo obnovili toplotno postajo, zadnjo v pet let trajajočem projektu, ko so obnavljali klimatsko napeljavo del za delom in dvorano za dvorano. Zdaj lahko nadzirajo kakovost zraka in klimatizacijo dvoran s hlajenjem in ogrevanjem v optimalnih razmerah in računalniško vodeno.

Investicijska dela končujejo tudi v Klubu Cankarjevega doma s preureditvijo petega nadstropja pod klubom, kjer bodo vzpostavili nov prostor za kulturno in kongresno dejavnost, obnovili dvigalo in dodali nov vhod.

Za vso prenovo imajo na voljo pičlih 40 delovnih dni julija in avgusta, saj bo 25. avgusta v Linhartovi že kongres, 29. avgusta pa v Gallusovi festivalski program z Orkestrom Gewandhaus iz Leipziga pod umetniškim vodstvom Riccarda Chaillyja.
Celotna prenova v Cankarjevem domu od leta 2006 do danes je ocenjena na deset milijonov evrov, 81 odstotkov je zagotovila država, 19 odstotkov pa so namenili iz lastnih sredstev (2,3 milijona evrov), ki so jih dobili s komercialno in kongresno dejavnostjo ter s prodajo vstopnic.

Zadnje dejanje
»To je zadnje dejanje prenove CD. Z vodstvom smo se že na začetku odločili, da bomo dvorane nenehno vzdrževali in ne bomo dovolili, da bi hiša propadala. Prvih dvajset let smo jo vzdrževali, ko pa jo je načel zob časa, smo ministrstvu za kulturo predlagali, da bi začeli celovito postopno prenovo. Razumevanja smo bili deležni že pri Andreji Rihter, potem pri Vasku Simonitiju in nato pri Majdi Širca. Naredili smo novo Kosovelovo dvorano, popolnoma prenovili drugo preddverje, nato Klub Cankarjevega doma, veliko sprejemno dvorano in recepcijo,« je povedal direktor Cankarjevega doma Mitja Rotovnik.

»Prihodnje leto, ko se bo vodstvo CD zamenjalo, mu bova izročila Cankarjev dom, ki je zgledno vzdrževan in prenovljen. Naloga vodstva ni samo načrtovanje programa, temveč je enako pomembna tudi skrb za vzdrževanje hiše. Seveda s tem, da ima ustanovitelj odgovornost do hiše in z njo vestno ravna.«