Madžari odšteli 15 milijonov evrov za pretihotapljeno »družinsko srebrnino«

Predmeti iz neprecenljive starorimske Sevsove zakladnice, ki so jo pretihotapili na tuje, so naposled doma.

Objavljeno
27. marec 2014 12.27
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Sedem izmed 14 starorimskih predmetov iz srebra, okrašenih posod neprecenljive vrednosti, ki so jih najverjetneje okoli leta 1975 odkrili v bližini Blatnega jezera na Madžarskem in ilegalno pretihotapili na tuje, se je vrnilo domov, poroča agencija Reuters. Pot Madžarov do predmetov iz zbirke, znane kot Sevsova zakladnica – tako se imenuje po starorimskem vojaškem častniku Sevsu, ki je svojo srebrnino najverjetneje ob koncu 4. ali na začetku 5. stoletja zakopal zaradi grožnje vojaškega spopada –, ni bila niti lahka niti poceni.

Predmeti, odkriti v času socialističnega režima, so za dolgo poniknili v podzemlje, nato so se pojavili v Londonu in končno leta 1990 na dražbi pri izpostavi Sotheby's v New Yorku. A je realizacijo njihove prodaje preprečilo ugotavljanje izvora predmetov. Madžari so vselej vztrajali, da gre za najdbo iz njihove države.

Znano je tudi ime »amaterskega arheologa«, ki je srebrne predmete najverjetneje odkril, a se je njegova zgodba naposled izjemno tragično iztekla. Ime mu je bilo Jozsef Sumegh. Odkritja ni prijavil državi, ampak je hotel dragocene predmete prodati na črnem trgu, naposled pa so ga našli obešenega v neki sobi.

Ob napovedani dražbi leta 1990 Madžari niso bili edini, ki so trdili, da jim »družinska srebrnina« pripada. V boj zanjo so se podali še Libanonci in tudi Jugoslovani, po razpadu SFRJ pa so to zahtevo prevzeli Hrvati, ki zagovarjajo mnenje, da izhaja najdba iz Istre. Madžari so morali dolgo dokazovati, da je izvor zakladnice v njihovi državi.

Zdaj je polovica najdbe doma, brezplačno pa bo zaenkrat na ogled kar v budimpeštanskem parlamentu. Tja je prišla iz Londona, pri njeni vrnitvi pa se je angažiral sam aktualni premier države Viktor Orbán. To ocenjujejo za njegovo vsekakor dobro potezo pred volitvami 6. aprila, od katerih upravičeno pričakuje, da se mu ne bo treba posloviti od svojega položaja. Predvolilne ankete so mu naklonjene.

Resda je vrnitev dragocenosti državo stala 15 milijonov evrov, a so, denimo, že ob omenjeni dražbi pri Sotheby's pred skoraj četrt stoletja njeno vrednost ocenili na (zdajšnjih) sto milijonov evrov. Tedaj je sicer cena veljala za zbirko v celoti, a so najpomembnejši predmeti iz nje med sedmerico tistih, ki so že na Madžarskem.