Mona Liza s topovsko raketo, David kot samomorilski terorist

Propagandne tvite izraelske dublinske ambasade so že komentirali kot »novo dno« politike uradnega Izraela.

Objavljeno
31. julij 2014 14.50
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Medtem ko so se k mednarodnemu zgražanju nad izraelsko politiko in posledicami vojaške ofenzive v Gazi pridružili številni izpostavljeni umetniki in medijski zvezdniki od, denimo, Pedra Almodóvarja in Penelope Cruz prek Whoopi Goldberg in Rihanne do slavnega izraelskega dirigenta Daniela Barenboima, se je izraelska politika za propagandne namene v Evropi oklenila prav – umetnosti. Tiste vsem znane iz preteklosti.

Kot poroča mednarodni tisk, so na izraelskem veleposlaništvu v Dublinu po twitterju v javnost poslali podobe, s katerimi Izrael predstavljajo nič manj kot v vlogi branike evropske umetnosti in svobode.

»Danes Izrael, naslednji bo Pariz« piše pod reprodukcijo Leonardove Mone Lize, ki so ji čez glavo poveznili pokrivalo, v naročje pa potisnili topovski izstrelek. »Zdaj Izrael, naslednja bo Italija« piše ob podobno »preoblečenem« Michelangelovem Davidu z eksplozivom okoli pasu, »Danes Izrael, naslednja bo Danska« je zapisano ob znameniti københavnski Mali morski deklici, ki so ji dodali puško (na ambasadi najbrž ne vedo, da je bil ta kip v preteklosti dejansko večkrat žalostna žrtev uničevalcev spomenikov in da so se ga lotili celo z eksplozivom).

In končno so se – za irske domačine – na izraelskem veleposlaništvu odločili, da v črno burko preoblečejo še dublinski spomenik, posvečen Molly Malone, v mladih letih umrli dublinski prodajalki rib, okoli katere so Dublinčani spletli celo legendo in predstavlja svojevrsten ponos tamkajšnjih meščanov. »Danes Izrael, naslednji bo Dublin,« predvidljivo piše ob podobi.

Ob vseh prebereš še »Izrael je zadnja meja svobodnega sveta«.

Tvite z dublinske ambasade so že komentirali kot »novo dno« izraelske propagande. Na ambasadi so jih kmalu po objavi umaknili s twitterja.