Na istem prostoru pokopavali 12 stoletij

Ob kranjski župnijski cerkvi sv. Kancijana in tovarišev so arheologi 
so letos odkopali še 222 grobov.

Objavljeno
13. december 2011 09.34
Posodobljeno
13. december 2011 14.00
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Ob kranjski župnijski cerkvi 
sv. Kancijana in tovarišev so ­arheologi letos na delno ­odkopanem prostoru odkrili 222 grobov. Približno polovica jih sodi v čas od 8. do 10. stoletja, drugi grobovi segajo 
do konca 16. stoletja.

Gorenjski muzej je v petek pripravil simpozij Arheološka dediščina Andreja Valiča: spominsko srečanje ob osemdesetletnici njegovega rojstva. Osrednja tema so bile raziskave grobišča pri farni cerkvi, ki postopoma potekajo že od petdesetih let prejšnjega stoletja in jih je po večini izvedel nekdanji kustos Gorenjskega muzeja.

Najnovejše raziskave so potekale ob prenovi starega mestnega jedra pod nadzorom Milana Sagadina iz kranjskega zavoda za varstvo kulturne dediščine.

Vodja arheoloških del Rafko Urankar je pojasnil, da so na prostoru grobišča (Glavni trg med farno cerkvijo in Prešernovim gledališčem) začeli raziskovati februarja, hkrati pa so izkopavali na Vodopivčevi in Cankarjevi ulici.

»Z najnovejšimi izkopavanji rešujemo predvsem zadnje kulturne ostaline, ki bi bile z najnovejšimi gradbenimi posegi zagotovo za vedno izgubljene, in hkrati dopolnjujemo svoje znanje o grobišču in populaciji, ki je bila tam pokopana. Tako nam materialna kultura, predvsem grobni pridatki, in natančna analiza okostij odstirajo nova dejstva, ki kažejo na zanimivo dogajanje v naši zgodovini,« pravi Urankar in dodaja, da bodo z delom v starem Kranju nadaljevali že januarja.

Pri izkopavanjih je sodelovalo sedemdeset ljudi in odkrili so številne najdbe, ki kažejo na natančnost mojstrov in njihovo znanje ter umetniški navdih.

Urankar pravi, da ga bolj kot lep nakit iz staroslovanskih grobov navdušujejo ostanki večfazne prazgodovinske naselbine ob vznožju kranjskega pomola na Vodopivčevi ulici.

Po njegovem raziskave v zadnjih letih (ne samo aktualne) kažejo, da je bil Kranj že v prazgodovini izjemno pomembno središče.