Na področju kulture se sredstva za programe krčijo za 14 odstotkov

Za programe v kulturi se sredstva krčijo za 14 odstotkov, za kulturno dediščino pa za 20 odstotkov.

Objavljeno
13. april 2012 21.50
T. C., Delo.si
T. C., Delo.si
Ljubljana - Minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk je spregovoril o učinkih zakona za uravnoteženju javnih financ za področje kulture. Za programe v kulturi se sredstva krčijo za 14 odstotkov, izvajanje investicij na področju kulture pa se bo po njegovih besedah nadaljevalo predvsem pri tistih, ki so vezane na evropska sredstva, piše STA.

Na ravni celotnega proračuna se sredstva znižujejo za 11 odstotkov, medtem ko se sredstva ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport znižujejo za 13 odstotkov, kar je, kot je dejal, nekoliko nadpovprečno, vendar ne zelo. Proračun ministrstva tako po predlogu rebalansa za leto 2012 znaša 1.763.000.000. Začetne ambicije, koliko naj bi bilo prihrankov na ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, so namreč bile okrog 500 milijonov.

Za programe v kulturi se sredstva krčijo za 14 odstotkov, za kulturno dediščino pa za 20 odstotkov s tem, da je proračunska rezerva na ministrstvu na finance vezana na investicije in na evropska sredstva, je povedal.

Kar se tiče Javne agencije za knjigo RS in Slovenskega filmskega centra po Turkovih besedah ne nasprotujejo temu, da ostaneta samostojna, ker pa ne želijo, da bi njuna samostojnost pomenila dodaten strošek za davkoplačevalce, bodo njihovo administracijo financirali le v obsegu, kolikor bi ta stala, če bi njuno delo opravljali v okviru ministrstva.

Ob tem je izrazil upanje, da bosta obe agenciji za preostali del administracije našli sredstva, ki pa ne bodo davkoplačevalska. Obe sta bili namreč ustanovljeni z namenom, da bi v financiranje knjige in filma pritegnili nedavkoplačevalska sredstva.

Kar se tiče vladnega sklepa o prepovedi sklepanja avtorskih in svetovalnih pogodb v javnem sektorju, katerega izvajanje bi utegnilo povzročiti zastoj dela v številnih javnih zavodih v kulturi, je Turk pojasnil, da v četrtek na vladi sprejet zakon o uravnoteženju javnih financ vključuje tudi trajne rešitve glede obravnavanja avtorskih pogodb v celotnem javnem sektorju.

Sicer pa je bilo po njegovih besedah v njem že sedaj zaposlovanje vezano na soglasje raznih organov, v mnogih primerih na soglasje ministra. S takšno ureditvijo po njegovih besedah izenačujejo nadzor, obenem se se zavedajo, da jih v prihodnje čaka reforma delavnopravne zakonodaje na teh področjih, saj mora na področju kulture, medijev in znanosti obstajati vmesna stopnja med avtorskimi pogodbami in službo za nedoločen čas.

Kar pa se tiče investicij na področju kulture, se bodo v veliki meri nadaljevale, predvsem tiste, ki so vezane na evropska sredstva. Kot je še dejal, so sedaj na združene ministrstvu vse investicije v isti čakalni vrsti, naprej pa bodo šle tiste, ki so pripravljene in kjer bo na voljo sofinanciranje iz drugih virov, s čimer želijo izboljšati črpanje evropskih sredstev.

Kot je še dejal minister, so z ukrepi želeli predvsem doseči, da bi celoten sistem postal prožnejši, da bi ga motivirali tudi za iskanje evropskih sredstev in za odpiranje v svet ter vzpostavljanje povezav in iskanje finančnih virov v gospodarstvu. Sami želijo, da bi bilo varčevanje tudi motiv za sistemske spremembe, da bodo sredstva, ko se bodo ponovno začela vračati na to področje, padla na plodnejša tla, kot so ta sedaj.