Nagrada princa Asturije za umetnost Franku Gehryju

Slavni kanadsko-ameriški arhitekt jo je dosegel z ustvarjanjem objektov, kakršen je muzej Guggenheim v Bilbau.

Objavljeno
07. maj 2014 17.29
V. U., Delo.si/STA
V. U., Delo.si/STA
Petinosemdesetletni arhitekt Frank Gehry je dobitnik letošnje nagrade princa Asturije za umetnost. V Kanadi rojeni arhitekt, med drugim že tudi Pritzkerjev nagrajenec, si je po mnenju žirije prestižno špansko nagrado prislužil z dolgoletnim ustvarjanjem pozornost zbujajočih stavb, kot je muzej Guggenheim v Bilbau, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Gehryjevo delo je »zaznamovalo in poganjalo arhitekturo zadnjih 50 let«, je v obrazložitvi zapisala žirija. Poleg tega so v žiriji pozdravili pomembnost in vpliv njegovih zgradb v številnih državah, hkrati pa pohvalili tudi »virtuozno igro kompleksnih oblik in tehnološke inovacije«.

Med bolj znane Gehryjeve stvaritve med drugim sodi tudi koncertna dvorana Walta Disneyja v Los Angelesu. Gehry se je rodil v Torontu leta 1929, a je po selitvi v Los Angeles leta 1947 sprejel ameriško državljanstvo. V Los Angelesu je v 60. letih odprl tudi svojo arhitekturno pisarno.

Nagrade princa Asturije, ki veljajo za nekakšne španske Nobelove nagrade, vsako leto podelijo v osmih kategorijah. Osebno jih dobitnikom oktobra izroči španski prestolonaslednik princ Felipe. Nagrada je vredna 50.000 evrov. Doslej so jo med drugim prejeli režiser Pedro Almodovar, glasbenik Bob Dylan in arhitekt Norman Foster.