Nov blišč rimske Fontane Trevi

Danes začetek restavratorskih posegov, ki bodo potekali pred očmi turistov.

Objavljeno
30. junij 2014 14.20
imo_RIM-TURISTI-FONTANA DEI TREVI
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

V Rimu so se odločili, da bodo domačinom in obiskovalcem mesta omogočili svojevrstno izkušnjo. Ti se bodo lahko sprehodili preko tamkajšnjega ikoničnega vodnjaka Trevi nekako tako kot zimzelena Anita Ekberg v Fellinijevem Sladkem življenju, z razliko, da bodo ob tem vsekakor ostali suhi.

Eden najprepoznavnejših vodnjakov med neštetimi, ki že stoletja krasijo rimske piazze - v 18. stoletju ga je projektiral arhitekt Nicola Salvi, dokončal ga je Pietro Bracci, s kar 26 metri višine ter skoraj 50 širine pa velja za največjega baročnega v mestu in daleč naokrog -, je namreč po novem povsem brez vode, zasedli pa so ga restavratorji.

Uraden začetek posegov, ki naj bi trajali kar poldrugo leto in katerih proračun po poročanju italijanskega tiska znaša 2,18 milijona evrov, bo prav danes, njihova posebnost pa bo, da bodo potekali pred očmi radovednežev. Za turiste so namreč zgradili poseben mostiček, ki bo omogočal drugačno izkušnjo ogleda, prav tako povsem drugačna pa bo še neka druga izkušnja.

Tudi zven pristanka kovanca, rezultat znanega rituala, povezanega s vodnjakom – če vanj vržeš kovanec, se v večno mesto gotovo še vrneš –, bo drugačen. Namesto pljuska ob stiku z vodno gladino se bo zaslišal le njegov žvenket ob trdem pristanku na suhem dnu ...

Mimogrede, »letnina« tega rituala običajno znaša okrog 3000 evrov. Te namenjajo dobrodelnim namenom, kako bo na znesek vplivalo restavriranje, pa bo seveda mogoče oceniti šele čez kako leto.