Nova luč za arheološke predmete

Ob zadnji postavitvi razstave V novi luči še uradna vrnitev arheoloških predmetov, ki so jih Avstrijci odtujili med drugo svetovno vojno.

Objavljeno
18. marec 2014 13.43
Posodobljeno
18. marec 2014 14.00
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Avstrijski tisk, ki se sklicuje na državno tiskovno agencijo APA, piše o restituciji arheološke dediščine, ki so so jo arheologi med drugo svetovno vojno izkopali na ozemlju današnje slovenske Štajerske, nato pa je pristala v zbirkah graškega muzeja Joanneum.

Konkretno piše o vrnitvi 267 arheoloških predmetov in 165 kovancev, ki so jih avstrijski arheologi iz Slovenije odtujili med letoma 1941 in 1945, v letih nacistične okupacije, že od leta 2012 pa so v izboru potujoče arheološke razstave V novi luči; arheološka dediščina slovenske Štajerske iz Univerzalnega muzeja Joanneum, ki je obiskala več krajev.

Maja leta 2012 so jo v okviru Evropske prestolnice kulture premierno predstavili v mariborskem dvorcu Betnava, zatem so jo videli tudi na graškem gradu Eggenberg, ki deluje v okviru Joanneuma, uradna predaja pa se bo, kot napovedujejo v Pomurskem muzeju, zgodila ob odprtju njene zadnje postavitve v Murski Soboti.

V petek, 21. marca, bo Sloveniji predmete uradno izročil deželni minister za kulturo avstrijske Štajerske Christian Buchmann.

Razstava bo sicer na ogled do 13. junija.