Poletna muzejska noč: Romantično nočno brskanje po dediščini

Slovenski muzeji danes na stežaj in brez vstopnin odprti do polnoči.

Objavljeno
20. junij 2014 17.04
Posodobljeno
21. junij 2014 09.00
Jelka Šutej Adamič, kultura
Jelka Šutej Adamič, kultura

Muzejski dogodek bo nocoj že dvanajstič zapored v večino slovenskih muzejev (in tudi galerij) privabil številno občinstvo. Sodeluje 72 institucij na več kot stotih lokacijah. Spored prireditev je pester – od vodstev, delavnic, predstavitev, projekcij, do odprtij razstav, glasbenega programa ...

Na ogled bodo tudi občasne in stalne razstave. Program je namenjen obiskovalcem vseh starosti, družinam in posameznikom, tistim, ki pogosto obiskujejo muzeje, predvsem pa tistim, ki vanje poredko ali pa sploh ne zahajajo. S poletno muzejsko nočjo je zavel svež in sodoben veter v nekdaj preveč »zaprašenih« ustanovah, z njo nagovarjajo zelo raznovrstno ciljno publiko in uspešno popularizirajo našo shranjeno dediščino.

Število obiskovalcev iz leta v leto narašča in se giblje okoli dvajset do petindvajset tisoč, rekorden obisk pa so zabeležili lani, ko je muzeje obiskalo več kot 37 tisoč ljudi. Največ ljudi pride v muzeje v poznih večernih urah, v času, ko so vrata muzejskih hiš običajno že zaprta. Akcija je primerljiva z muzejskimi nočmi po svetu, slovenska ima le nekatere posebnosti. Ni omejena le na eno mesto, ampak se odvija po celi državi, vstop je brezplačen, prav tako tudi vsi spremljajoči dogodki.

»Muzejska noč nudi posebna doživetja, muzej je odprt pozno v noč, kar je romantično,« je le eden od številnih odgovorov obiskovalcev poletne muzejske noči, ki smo jih povabili k besedi.